Saturday 13 January 2018

TERUNG MASAK KICAP

Terung Masak Kicap..
Lauk dinner semalam...
Tak berapa nampak warna terung purple tu..
Sebab mak aku cakap hiris agak nipis dan goreng garing sangat sampai hilang warna dia
Mak aku yang masak...
Dah tu...xkan aku yang masak kot..
Hahaha....



Terung Masak Kicap Lagiii...
Lunch hari ni plak...
Hahaha....2x berturut2..
Sebabnya yanv dinner tu xpuas makan
Sebab mak aku potong agak nipis..
Yang versi lunch ni baru terasa terungnya..



Terung tu 5 biji
3 biji dah masak untuk dinner tu...
Yang x nampak warna tu...
Baki lagi 2 biji


Yang baki 2 biji tu lar buat lak untuk lunch untuk hari ni...
Potong tebal dan mak aku cakap gorengpun sekadar bagi masak jer...
Semalamnyer goreng garing...
Goreng garing mak aku cakap kalau ratah sedap la..
Tapi kalau nak buat lauk kena tebal sikit dan goreng bagi masak jer...xyah garing..



Idea nak masak Terung Kicap ni...
Sebab hari tu mak aku tengah tengok chanel 703...
Ada namapk ili  Sulaiman masak Terung Kicap ni dalam rancangan Diari Mangkuk Tingkat Ili Sulaiman..
Aku request la kat mak aku soh masakkan terung kicap tu sebab nampak cam sedap..
Haaa...aku suka tengok Ili  Sulaiman tu masak sebab dia cubby yang comel..
Pastu nampak la skill dia reti masak...
Nak banding ngan ada celebrity chef  yang nampak nak pegang bawang pun geli2..
Pastu acah2 pembersih ngan kuku panjang ..
Hahahaha....sedapnya ngumpatttt...
Tapi sedap lagi Terung Masak Kicap ni.
Mengata memang sedap...soh masak..haaaa...aku x ti pun...
Hahahaha...
Tapi kalau tengok Jamies Oliver nyer masak....memang puas tengok la dia perah lemon pun ..
Pergh..boleh memeleh air liur..
Mak aku cakap nampak la x kedekut bahan nak masak...
Kata mak
Mak aku kata kalau dolu2..mak aku suka tengok Chef Wan masak sebab dia x kedekut masa masak..
Hahhaha.....x kedekut...
Macam la Chef Wan ngan Jamies Oliver tu ajak mak aku sekali makan kat dalam TV tu..
Kikikiki.....



Kalau pic yang x sharp tu mak aku ler tew yang snap..
Dah banyak kali ajar cara nak fix pic tu sebelum snap...
Banyak kali juga mak aku x ikut juga..
Mak aku cakap pic dia sama jer..
Hrmmm...mana ada sama...
Pic yang x sharp tu kan bila kita zoom in dia akan nampak crack & blur...
Kalau fix...zoom in pun still boleh nampak clear...
Mmmmm.....
Terung Masak Kicap ni idea dari Ili Mangkuk Tingkat..
Tapi mak aku cakap bahan dia mak aku cakap ikut suka suki jerk

TERUNG MASAK KICAP
3 biji terung panjang purple
1/2 bawang holland- hiris
3 bawang putih - kerat 3
1 sudu besar cili  kering blend
1 pelepah daun sup
1/2 tomato masak - belah 4
sikit suhun- rendam
1/4 cawan kicap manis
sikit garam
minyak

1. Hiris terung tebal tebal dan goreng hingga masak
2. Tinggalkan minyam agak2  dalam 2 sudu dan tumis bawang putih.
3. Masukkan cili kisar dan biar garing naik minyak
4. Masukkan kicap manis dan 1/2  cawan air.
5. Tambah suhun dan terung serta tomato
6. Tambah bawang hiris dan sesuaikan rasa
7. Tabur daun sup


Terung Panjang Purple..
Mak aku cakap orang kampung nenek panggil ni brinjal...hahaha..
Nenek plak panggil terung ni egg plant..
Kih..kih...kih...
Tu nenek Jamies Oliver..!



Ni yang mak aku masak untuk dinner...
Potongan terung tu x berapa tebal  
Aku suka yang tebal...
Untuk lunch ...mak aku dah potong tebal..


Goreng sampai masak..
xyah sampai garing brown sebab nanti warna purple tu hilang...x best


Tumis bawang putih yang dikerat2..
Mak aku cakap sengaja letak bawang putih tu banyal dan kerat besar2 sebab mak aku nak makan bawang2 putih tu..
Mak aku cakap sebab terung tu sifatnya berangin dan bawang putih lak solution untuk buang angin..
Hmmmm...aku makan xberangin pun..?
Mak aku cakap kanak2 dan orang yang masih muda antibody masih kuat..makan apa pun xper
Orang dewasa macam mak aku..( orang dewasa hokkey..bukan tua..hahaha)
Mak aku cakap antibody dah makin lemah..
So..kalau nak makan sesetengah makanan kena beserta penawarnya..
Hahahaha....
Ops...jangan ketawa...nanti mak aku ingat aku x siyes plak...syyyyy...!!


Suhun kena rendam dulu kasi kembang..
Hmmm...suhun tu aku suka..
Bubuh banyak2 pun xper..
Tapi maknaku cakap kalau letak banyak nantinkuah dia kering dan jadi macam Sambal Goreng Jawa plak..
Haaa...sambal jawa la pulakkkkkk...!!
Mmm...oklah masukkan sikit jer..



Tomato dan bawang mak aku cakap masauk last..
Kalau masuk awal2 xleh ker..?
Mak aku cakap suka hati lah...!
Ok..ok...masuk last...huhuhu


Daun sup memang wajib dalam hampir semua lauk lauk mak aku...
Agaknya kalau mak aku ada ladang daun sup..
Mmm...xuntung la...sebab banyak makan dari jual..hahaha



Aku suka suhun...
Slrupppp......sedut jer terus telan..
Kalau kunyah pun bukan ada rasa pun..
Rasa kicap la.
Tapi siyes...i like it....
Ok...choe dolu...

2 comments:

  1. terung fav akak..selalu buat terong berlado..tapi dlm rumah akak sorang je yg suka mkn..yg lain tak minat terung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi3...kalau x mkn terung rugi la 1 makanan...ha3....

      Delete