Saturday, 7 October 2017

REZEKI HARI INI

Dah hari Sabtu..
Dua minggu dah Sabtu Ahad x terasa..
Sebab jadual penuh..
Baru balik dari seminar ni
Tadi pun lepas habis seminar call mak aku..
Mak aku cakap lambat sikit sebab mak aku gi kenduri ngan Mak Ismail & Mak Zamir..
Mmm...tadi nampak Zamir kat seminar..
Tak sempat tegur..
Tapi semalam kat sekolah Zamir ada tanya aku nak gi kenduri ke x..
Kalau aku gi kenduri dia cakap nak gi juga sebab mak dia nak gerak sama ngan mak aku..
Haaaa...memang x ar aku nak gi kenduri..
Dah la ada Seminar ni..
Dah 1 jam tunggu baru mak aku sampai..
Ni pun baru lepas hantar Nad ngan Umi..
Farah xnak joint
Mai dah balik dulu ngan kakak dia..
Auni pun..
Dak- dak lelaki naik Grab Car
Masuk kereta mak aku tengok ada beberapa bungkusan



Sampai rumah jer...
Bila buka nampak ada 1 bekas Cheese Cake..
Terus amik sepotong..
Mmmm...yummy..!!
Mak aku cakap Mak Ismail yang bagi
Sambil aku suap sambil aku selongkar lagi
Nak kemaskan apa yang patut..
Heheheh



Ingatkan  Serbuk Asam Boi..
Bila baca lable tu ..
Oooo...Rempah Soto laaaa..
Opkos Mak Ismail yang bagi juga
Sebab tengok alamat company kat lable tu dari Johor...
Mak Ismail kan Johorean..!



Hmmm...yang ni memang dah nampak dari tadi...
Standard la mak- mak gi kenduri mesti dapat gudies & Bunga Telur
FERRERO ROCHER..!!!
Rezeki aku sorang la..
Kalau dolu masa abang ngan kakak masih sekolah memang rebut la kalau dapat Ferrero Rocher ni...
Hehehehe...


Masa aku pegang Bunga Telur ni aku tanya mak aku...
Naper kalau gi kenduri kahwin akan ada dan dapat bunga telur..??
Mak aku cakap ini sekadar budaya orang Melayu sejak dulu..
Telur dilambangkan sebagai kesuburan...
Tetamu diberi bunga yang disertakan telur ayam rebus dengan harapan supaya pasangan penganti dikurniakan Cahaya Mata..
Ala....naper x cakap cahaya mata tu anak la...!
Hihihihi...
Kata mak aku dolu- dolu kat kampung nenek selalunya hanya tetamu istimewa dapat bunga telur..
Tetamu yang biasa- biasa mak aku cakap just dapat telur rebus yang dibungkus dalam kertas tissu & ada yang dibungkus dalam pembalut berkilat..
Pembalut berkilat tu apa..?
Mak aku cakap xde contoh nak tunjuk..
Hahahaha...memang la xde sebab dah mak aku citer pun jaman dolu..
Aku cakap kat mak aku..
Kalau aku la....aku xkan berhabis untuk Bunga Telur ..
Sebab Bunga Telur tu dah dekat 5 henggit sekaki..
Heer...baru belajar penjodoh bilangan untuk bunga telur tu ialah " sekaki"..Aku baru tahu...
Ingatkan penjodoh bilangannya setangkai or sekuntum..!
Tapi baru jer nak bagi reason pasal bunga telur tu..
Mak aku asyik pandangggggg jer macam nak makan aku jer....!
Belum habis mak cakap ..mak aku dah sound..
" Takyah nak study pasal bunga telur, study pasal pelajaran tu dah nak axam.."
Laaaa....mak aku ni naper tetiba lak sensitif pasal bunga telur...
Aku cakap jer....sebab dolu aku pernah bercita- cita nak jadi Wedding Planer..
Aku rasa macam best jadi Wedding Planer
Sebab aku suka manage kalau kelas aku ada apa2 event..
Lagi satu kalau jadi Wedding Planer mesti sentiasa dikelilingi suasana majlis kahwin..
Macam berada dalam Fable Story jer kan...!!



Tapi sebab mak aku dah sound tu..
Aku pun teruskan selongkar lagi plastik yang ada..
Ada sebungkus besar Kepok Ikke cap Ikke Mah..!
Keropok Ikan Cap Ikan Emas la.....
Terkecek Klate sebab dah tahu ni mesti mak Zamir yang bagi nih..
Family Zamir is Kelantanese
Stok Keropok umah aku x pernah putus..
Mak Zamir selalu refill..hahaha
Bulan lepas mak Ariff kiri. dari Trengganu...


Ada lagi...
Sepaket besar Udang Kering...
Hari tu pun... ada juga sekali mak Zamir bagi 1 bungkus besar udang kering..
Zamir kata bapa dia beli kat Sabah..
Ooo...ni pun mesti beli kat Sabah ni sebab bulan lepas kakak ada citer kakak Zamir iaitu kak Nurul ikut bapa dia gi out station kat Sabah..
Bapa Zamir tu mak aku cakap somebody dalam army...
Siap ada kenderaan rasmi dan driver sendiri do..!!
Hari tu kakak pernah tunjuk kat Petronas..
Kereta tu warna hitam..plat dia huruf "Z"
Driver tu pakai uniform army la..
Uish....Zamir & kak Nurul tu anak orang kaya rupanya..
Tapi family dorang very humble..
Langsung x sombong...
Selalu bagi macam- macam


Ni pun mak aku cakapak Zamir juga bagi bersama Keropok Ikan dan Udang Kering tu..
Aku ingatkan chocolate..
Bila baca lable..." Kluang Coffee"
Laaaa...kopiiiiii..!!!
Kluang Coffee tu apa..?
Macam Kopi Luwak ke..?
Haaa...jangan x tahu..
Aku tahu pasal Kopi Luwak tau..
Kopi paling mahal yang diproses di Indonesia daripada buah- buah kopi yang dimakan oleh sejenis musang "luwak" ..
Lepas makan luwak tu akan " berry" dan bersama najisnya ada biji- biji kopi yang keluar bersama..diproses menjadi serbuk kopi..
Dalam Google banyak jer info pazal Kopi Luwak..
Tapi Kluang Coffee ni aku belum cari info..
Mak aku cakap  kalau " Kluang" tu nama 1 daerah di Johor..
Tapi kalau " Keluang" tu sejenis bintang macam kelawar tapi saiz dia lebih besar..
Tetina aku tingat masa tadika dulu aku suka sangat tengok citer " batman"
Pastu ada plak versi melayu..."Kluangman" yang pakai costum kelawar tu..
Mak aku cakap kelawar dan Keluang memang suka makan buah- buahan..
Mmmm...adakah Kluang Coffee ni sama macam Kopi Luwak...???
Hmmm...nanti lah aku cari info lepas ni..
Sekarang malaz nk google sebab nak mandiiii...!!
Begitulah ceritanya pasal rezeki hari ni..
Ops ...ada lagi ...
Baru ingat ...
Masa gi lunch kat Seminar tadi pun ada kawan belanja ..!
Aku x bawa bekal hari ni sebab seminar mula awal & mak aku x sempat masak..
Mak aku bagi duit belanja suruh makan kat foodcourt...
Tapi aku ngan Nad ngam Umi gi Bakery jer beli roti pizza & susu..
Tapi aku nyer ada orang belanja..
Syukur Alhamdulillah!!!
Allah sentiasa melimpahkan rezeki
Semoga semua yang pemurah seperti family Achik...family Ismail..family Zamir..falimily kawan- kawan..family cikgu- cikgu yang pernah ngajar aku...juga semua yang aku ingat dan x ingat juga....
Semoga Allah limpahkan lagi rezeki mereka yang halal lagi berkat..
Amiiinnnn...sop..sop..sop..
Tetiba touching...
Huhuhu...sebab 1st day ABC kot...
Hari Jumaat hari tu pun semua touching dalam majlis mohon restu kat dewan...
Tetiba rasa sedus sedans...!!
Ok..nak mandiiiiiii...!!!!!
Bye...


No comments:

Post a Comment