Friday, 11 August 2017

YEE MEE GORENG- BEKAL HARI SELASA

 Yee Mee Goreng...
Bekal aku hari Selasa..
Hahaha...patutnya semalam masuk post bekal hari Selasa ni dulu ..
Dah terpost bekal hari Rabu dulu la plak..
Dah lama juga xde bekal special..
Lately ni banyak bawa bekal roti krim..
Bun...Twigies...Squiglr bagai jer..
Bekal segera jer.
So..xkan nak masuk llist bekal..
Bawa jer lah...
Tapi xde la nak masuk entri
Cuma semalam tu hari Isnin aku x bawa bekal..
Sebab mak aku bangun lambat..
X sempat masak..x sempat singgah Petronas untuk beli roti
So..pagi sampai jer sekolah aku terus gi kantin beli susu..
Aduh..!
Hari tu beli singgit lima posen jerk
Kali ni beli dah 2 henggit..
Rehat lak aku beli Nasi Goreng..
Omak ai...nasi goreng ke haper ni..
Rasa dia pelik giler..!!!
x boleh nak telan..!!
Ingatkan aku jer yang rasa camtu..
Rupanya beberapa orang lain yang sama beli pun cakap rasa dia pelik..
Dorang cakap sebelum ni ok jer..xde rasa pelik pun..
Semua pakat buang jer sebab memang rasa dia pelik..
Pastu terpaksa la beli jugak la keropok lekor sebungkus sebab memang lapar..dari pagi just minum susu jer..
Pen lak habis ink..
Aduhhh....hari ni dalam sejarah..
Aku x pernah lagi belanja sehari sampai 5 henggit macam hari Isnin tu..
Huh...x boley jadi..
Esok mezti bawa bekal semula...
Sayang duit do..!!!





Rupanya My Friends dah rindu mgam bekal aku..
Hahaha...
Nampak jer aku bawa kuar bekal masa kat kelas..
Huh...berekor- ekor dorang kat belakang aku..
Dah pakat cedok dah seorang sesuap..
Auni siap pesan berkali- kali...kalau x habis bagi kat dia..
Habis,korang aser sampai hati ker aku nak habiskan..?
Berebut- rebut dia ngan Farah...
Macam budak kecik..
Ala... aku tau bukan la sebab dorang tu bukan hadap sangat pun nak makan bekal aku ni..
Tapi dorang cakap kalau dapat makan bekal aku ni kira cam sweet memory la..
Sebab dari sekolah rendah memang aku jer yang always bawa bekal..
Dorang semer tu memang x bawa bekal tapi bawa duit bapak banyak..
Aku ..??
Kalau aku cakap berapa mak aku bagi duit belanja sekolah..
Mesti bapak korang x cayer...
Sebab belanja aku seminggu sama ngan belanja dorang sehari..
Haaaa...kan aku dah cakap korang mezti x cayer..
Tapi ada aku kisah...?
Mak aku cakap kita nak buat apapun kena "Ukur baju Dibadan sendiri" 
Maksudnya ikut kemampuan kita la....
Haaa..bab-bab peribahas ni aku not bad la...
Jangan tanya Math jer kat aku..
Aku takuttttttt...


Yee Mee Goreng Bekal
Yang putih panjang tu chopstick balut ngan kitchen towel
2 in 1
Kitchen towel tu selain wat balut chopstick..
Kegunaan yang paling penting nak lap molot lepas makan & nak lap bekas maknaan tu la.
Kalau bawa bekal mee ni tuppeware tu nanti mezti berminyak
Yang purple tu aku nyer
Yang ijau mak aku
Mak aku suka sangat kot warna ijau
Aku suka tukar-tukar tupperware...
Biar colourfull gitew..!!


Yee Mee Goreng ni sedap tau..
Heee...minggu lepas pun rasanya mak aku dah masak YEE MEE GORENG kat sini
Mee dia kenyal .
Haaa...aku dah tahu guna perkataan kenyal tau..!
Aku rasa lebih sedap dari mee maggi goreng..
Yee Mee ni mak aku cakap mee yang digunakan untuk buat Sizzling Noodle tu..
Pun mak dah pernah tunjukkan cara masak
MEE SIZLING kat sini

YEE MEE GORENG
1 pack yee mee(5 ketul)
2 keping dada ayam
1 batang carrot
5 pokok sawi hijau
1 pokok daun bawang
¼ cawan minyak
¼ cawan sos tiram
¼ cawan kicap manis

Bahan Tumbuk:
3 cili merah
( boleh ganti 2 sudu besar
  cili kisar)
1 bawang besar
3 bawang putih
1 sudu teh garam



Yee Mee yang digunakan dalam resipi ni..


Yee Mee yang digunakan sebelum ni.
Waena lebih gelap dan rasa mee ni lebih kenyal dan lebih sedap


1. Siapkan bahan- bahan..
    Potong sayur...
   Tumbuk bahan tumbuk..


2.Sawi dibasingkan batang dan daunnya

3. Sementara tu jerang air dalam periuk dan celurkan yee mee agak- agak 2 minit hingga mee dapat dilerai sahaja


4. Panaskan minyak dan goreng isi ayam hingga masak


5. Masukkan bahan tumbuk dan masak hingga naik minyak


6. Tambah sos tiram dan kacau rata.
     Masukkan carrot dan batang sawi


7. Masukkan mee yang dicelur dan gaul rata.


8. Sesuaikan rasa. Akhir sekali baru masukkan daun sawi dan terus matikan api..
Balik- balikkan mee supaya daun sawi masak


Siap....nyum3...

*** Pesan mak aku:

1 bungkus Yee Mee (5 ketul) memang banyak..Boleh dapat 1 kuali.
Boleh makan 10 orang orang yang x kuat makan.
Jika king kong yang makan memang 5 orang  jer...
So...nak masak ni kena tengok sapa yang nak makan...kingkong ke kongkang...
Kongkang tu camaner...???


Haaa...sebab masak banyak pagi tu...
Makanya petang...pun mak aku panaskan semula mee ni..kena habiskan..
Tu pinggan mak aku ada kobis mentah yang dihiris halus..Mak aku cakap sedap..
Tapi aku makan versi xde kobis pun...

3 comments:

  1. hadui semua gambar2 nya menyelerakan..lapanya tgok gambo awak nih..tapi xleh makan selalu macam ni kan..minyak bnyak..nanti bam2..hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...
      aunty mas mesti peminat mee ni..
      Dh 2x citer pasal mee aunty mas cakap terliur..
      Orang yang fav mee ni ada DNA Korea nih..ha3..jangan mare

      Delete
  2. hahahah peminat sangat suka sangat mee..tapi darah JAWA...korea baru kenal masa dah tua nih..hehehehe

    ReplyDelete