Friday 16 June 2017

NASI AYAM PANGGANG SEDAP

Ayam Panggang Rosemary..
Semalm nyer iftar aku ngan mak aku..
Tajuk Nasi Ayam Panggang Sedap...
Mana Nasinya....
Haaa...jap arrr..


Ayam Panggang Rosemary ni asalnya mak aku plan lain..
Balik semalam..
Dah dekat kul 5 prtang
Dari dalam keter mak aku dah tanya nak makan apa,,
Sebab mak aku juga cakap nak sambung wat kuih raya,,
Hmmm...Aku just cadangkan mak aku wat Nasi Goreng Ayam jer yang senang..
Wat Sup sayur ker..makan ngan Nasi goreng
Aku x kisah pun makan sempoi sebab tahu mak aku penat nak sambung wat kuih..
Tapi kita hanya merancang..Allah tentukan..
Pukul 5.30 mak aku tengah defros ayam...
Untuk wat ayam goreng..
Baru panaskan periuk nak masak sup..
Api dapur padam..
GAS HABISSSSS...!!!
Tong ags ada dua..
Tapi dua-dua kosong..
Mak aku call Kedai Mamak tu..
Dia cakap tengah ramai customer,xleh hantar gas..
Malam baru boleh hantar..
Hmmmmm.....



Haaaa....sebab tu lah jadi Ayam Panggang Rosemary ni..
Mak aku cakap kena tukar plan..
Masak makanan yang xyah guna dapur gas...
Mak aku kata nak masak Nasi AYam Panggang Rosemary...
Haaaa...lagi best dari Nasi Goreng Ayam..
Tu namanya hikmah sebalik musibah..
Cewaaah...cam bagus jer ..!!!
Tapi betul la..
Allah dah tentukan hari ni Iftar Nasi Ayam PAnggang yang SEDAPPP ni..
Alhamdulillah..!!!


Nasi Ayam mestilah ada sup..
Sup punmasak dalam rice cooker jew..
Cian la rice cooker tu...
Multi Purpose..


Ni Gravy Aam Panggang tu..
Cedap do..!!!
Mak aku kalau panggang ayam...lamb bagai mesti buat gravy macam Jamies Oliver ajar..
Jamies ajar ...sisa-sia panggang dalam tray tu  jangan buang..
Tambah kuah supa atau tambah air panas dalam 1 cawan..
Pastu tambah lada hitam tumbuk dan 1 sudu teh tepung gandum..
Kacau rata dan masukkan semula dalam oven dalam 5 minit biar gravy tu pekat..
Itulah yang mak aku buat sejak ...
Mmm...ntah la sejak bila..
Yang aku tau mak aku cakap mak aku follow Jimies Oliver tu sejak dia belum kahwin sampai sekarang..
Fuh..!!
Haaa...cam Jamies Oliver tu jiran sebelah umah jer...
Tengok AFC la...
Haaa...Jamies Oliver tu favourite mak aku tu...
Aku suka Anna Alson ngan Nigilla..
Sebab Anna Alson tu dalam rancangan Sugar...
Memang geram do...tengok dia nyer cake..pastry bagai memang cantik..kreatif ...
Kalau Nigella plak...
Tengok cara dia makan jer...
Meleleh sekali air lio haku...
Kikikiki...
Mak aku setia ngan Jamies Oliver...
Ina Gartin dalam Barefoot Contesa..
Mmmmm...memang mak- mak ar...


Ni Sambal Halia fav mak aku...
Yang hitam tu kicap manis
Yang merah tu just Thai Chilly Sauce..



Salad & Tomato Ceri

SUP AYAM
( Untuk memasak nasi dan juga makan ngan nasi)

½ ayam potong dua sahaja
6 cawan air
3 sudu minyak
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa

Bahan Tumis:
1 bungkus rempah sup rulang
2 bawang merah yang besar
1 halia
3 bawang putih

1. Bahan tumis...
2. Tumbuk bawang dan halia..
3. Panas minyak dan tumis rempah sup tulang
4. Masukkan bahan tumbuk dan biar harum
5. Masukkan ayam dan biar kecut sedikit..
6. Tambah air agak- agak 6 cawan.Kuah kena bnayak sebab untuk masak nasi dan untum hidang demgan nasi nanti
7. bila ayam ½ masak..keluarkan ayam dan perap dengan bahan rosemary


CARA MASAK NASI AYAM..
3 cawan beras
3 cawan sup ayam
2 pandan
1 sudu butter

Sebab buat sup  dalam rice cooker jer akibat gas habis...

-Maka selepas sup masak...cedok separuh sup kedalam bekas lain untuk dihidang nanti
Tinggalkan baki sup agak- agak 3 cawan biar mendidih

- Basuh beras dan terus masuk dalam sup mendidih tadi..Masuk juga pandan

- Tutup rice cooker dan biar nasi tanak

Bila nasi tanak..kacau dengan chopstick supaya nasi tidak patah..


AYAM PANGGANG ROSEMARY
½ekor ayam yg dimasak dalam sup tadi
1 sudu butter

Bahan tumbuk:
1 sudu rosemary
1 bawang besar
1 bawamg putih
1 cm halia
½ sudu teh garam


1. Rosemary kering


2. Tumbuk rosemary,bawang,halia dan garam


3. Tumbuk  halus supaya senang sapu pada ayam



4. Gaul dan sapu bahan tumbuk pada ayam..sapu juga butter supaya kulit ayam jadi cantik dan rangup bila dibakar


5. Panggang dalam oven 200' selama 1 jam sambil sesekali dibalikkan supaya garingbkedua- dua belah



Sambal Halia
1 ketul besar halia
2 bawang putih
1 sudu makan cuka
1 sudu teh gula
½ sudubteh garam.

- Tumbuk halia, bawang putih dan garam
- bila lumat tambah cuka,gula dan garam

** Hidangbbersama Kicap Manis dan Thai Chilly Sauce..

Begitulah citer iftar semalam...
Nasi Ayam Panggang Sedap yang dimasak tanpa menggunakan dapur..
Semuanya keran gas habis ...
Wassalamu....

No comments:

Post a Comment