Saturday, 3 June 2017

MEE SIZLING...IFTAR HARI KE-7

Mee Sizling...
Iftar hari  Jumaat...
Tapi versi Pan jer lah
Sebab kat umah aku xde hot plate...
Pan pun boleh lah...
Hot Pan Sizling Noodle..
Apa- apalah...
Janji sedap...
& memang sedap do.....!


Rupa dan rasa memang sedap..
Cuma xde hot plate jer...
Aku ada tengok kat on9...
Hot plate tu 1 dekat 50 henggit...
So...hot pan jer lah...
Duit beli hot plate dah boleh makan seminggu kot...
Bukan nk biznez pun


 Aku la nak sangat makam sizling mee..
Pagi lagi aku dah sebut rasa nak makan sizling mee...
Lagipun sekarang mak aku ngah bz..
Setiap hari berbuka simple jer..
1 jam lagi nak berbuka baru mak aku masak...
Hari- hari dah macam lipas kudung tengok mak masak...
Sib baik nak makan berdua jer...
Aku xde nak banyak songeh pun..
Sebab tau mak aku penat...
Heee...baik kan aku..?
Up diri x batal puasa kan
Kikikiki....

 Ni aku nyer...
Aku terus belasah makan dalam pan tu jer...
Mak aku cakap kalau nenek tengok nenek marah ni anak dara makan dalam pan..
Hahaha....
Ala...tapi nak feel hot plate...
Hihihi...


Mak aku soh letak dalam pinggan aku x nak...
Aku nak juga makan dalam pan tu



Mak aku versi masak dalam kuali dan tuang dal bekas...
Bekas oval sebab nak feel hot plate juga...
heeee...
Mak aku cakap nak masak sizling mee ni x susah pun...
Bahan x banyak guna
Masa pun sekejap jer...
x sampai 1 jam dah siap juadah iftar...
Chicken Mushroom Noodle...
Air Sarsi...
Agar- agar...
Tu jer menu iftar hari Jumaat...
Sebab malam nak kuar...

MEE SIZLING AYAN DAN CENDAWAN...5 hindangan
1 bungkus yee mee
5 cendawan kering- rendam
1 mangkuk ayam potong - isi + tulang
10 cili kering
1 ikat sawi
½ cawan sos tiram
½ cawan kicap lemak manis
¼ cawan kicap manis ABC
5 cawan air
1 sudu besar tepung ubi
+ ½ cawan air
Telur- jika suka

Bahan tumis
3 sudu minyak
½ ketul halia
5 bawang putih


1. Yee Mee


2. Cendawan kering- basuh dan rendam dgn 1 cawan air
3. Isi ayam + tulang

4. Cili kering dikerat2..Bawangvputih dan halia ditumbuk

5. Panas minyak dan tumis bawang dan halia tumbuk

6. Masuk cili kering dan goreng sekejap sahaj kerana cilj kering cepat hangus


7. Masuk ayam

8. Masak sampai ayam kecut


9. Masukkan sos tirem dan kicap..
     Boleh tambah lada sulah jika nak pedas

10. Masukkan cendawan dan air rendaman cendawan,5 cawan air dan biar mendidih.

11. Bancuh tepung ubi dan tuang dalam kuah sambil dikacau hingga pekat..
Kuah dah siap...


12. Basuh dan potong sawi


 13. Panaskan kuali @ pan dan letak seketul yee mee
 Siram dengan kuah secukupnya...letak sawi potong sitepinya...
Pecah sebiji telur hati2 supaya kuning x pecah..
Masak hingga mee kembamg dan telur ½ masak


Kuah boleh masak awal dan bila nak makan baru buatkan. Sekali masak seketul mee...dan tuang kuahnya ...biar mendidih hingga nampak mee lembut..

Makan masa iftar memang kenyang giler...
Abang balik x makan pun sebab abang dah iftar kat tempat kerja...

Tapi masa sahur abang nak makan Mee Sizling ni..Mak aku cakap sebab kuah dah masak masa iftar...
So , masa sahur kuah dia akan lagi sedap..
Cuma kuah dia akan kembali cair...
Tapi biloleh dipekatkan semula dengan bancuhan tepung ubi @ tepung jagung...
Berselera tul abang makan....
Aku memang dah x boleh jalan mee ni kalau sahur...
Setiap pagi waktu sahur aku akan makan semangkuk  cornflake dan susu jer..





No comments:

Post a Comment