Thursday 1 June 2017

BINGKA PISANG

Bingka Pisang...
Mak aku cakap Bengkang Pisang..
Kuih iftar apa dah ntah..
Isnin ke Selasa...

Mak aku cakap ni juga antara Kuih Express
Nak buat  x banyak songeh...
X banyak bahan...
x banyak masa...
Balik kerja pukul 5 pun boleh sangat buat..
Sebab mak aku pun setiap hari pukul 6 mula masak pun sempat...
Mak aku cakap dengan syarat dah plan nak masak apa...



Kuih Bingka Pisang ni mak aku cakap buat sambil masak lauk jer
Sebab semua bahan diblend
Masum dalam Acuan muffin...
Masuk dalam oven..
Biar oven yang menyelesaikan tugas memasak..
Kalau bulan puasa ayat tu memang populae dari molot mak aku...
Mak aku selalu banyak masak makanan panggang dalam oven kalau bulan puasa..
Kata maka aku sebab masa bakar or panggang tu boleh buat kerja lain..

 Pisang Rastali ..
Mak aku yang bagitau nama pisang ni...
Hihihi...pisang emas dan pisang nangka aku tahu la...
Pisang ni just ada 3 biji jer...
Orang sedekah 5 biji..
Tapo dah tinggal 3...
Siapa nak makan bulan puasa ni..
So, jangan bazir kalau dapat pisang kat masjid ker...
Sebab 3 biji pisang tu boleh buat 1 loyang sederhana @ 15 ketul bingka pisang
Ni pun mak aku just guna 2 biji pisang jer sebab nak makan berdua jer...
Dapat 12 ketul ..

BINGKA PISANG ....mak aku
2 biji pisang rastali
1 cawan tepung beras
½ cawan gula
½ sudu teh garam
½ kotak santan +
½ cawan air


1. Siapkan bahan
    Tepung mesti tepung beras...
    Kalau tepung gandum kena kurangkan tepung     sebaba nanti liat


 3. Patahkan pisang masukkan dalam blender..
      Campur semua bahan ..tepung
       beras,garam,gula,santan dan air.
      Blend hingga creamy


 4. Sapu acuan petitin dengan marjerin.
     Kalau xde stok sapu jer minyak


 5. Tuang adunan dalam acuan hingga penuh


 6. Bakar dalam oven suhu 190° anggaran 30 minit..Jika nak kerak tambah 10 minitblagi


 7. Panas- panas dah boleh hidang...
     Masa kuih panas lagi sedap rasa dalamnya creamy.. Bila sejuk still lembut...

7. Kuih yang guna petirin hitam lagi cantik dan tebal compare ngan petibtin putih..
Teksturvkukhbjuga lagi bestvyang bakar guna petitin hitam..

Mak aku cakap sebab petitin hitam lagi tebal dan kuih dapat masak garing diluar...creamy dalamnya

Sebab tu la acuan petitin putih  tu  masih putih bersih...

x macam sipetitin hifam dah calar- balar sebab selalu digunakan...

Hmmm ... Macam citer SiPutih dan Si Hitam lak...
Yang hitam biasa meztj banyak wat kerja tanpa belas kasihan..
Yang SiPutih mesti makan tido jerk...
Hahaha....pernah baca citer Si Hitam dan SiPutih...
Kalau x pernah gi cari di Library sekolah rendah..
Sebab aku baca kat Libraray masa sekolah rendah lagi...

3 comments:

  1. Bingka pisang...rajin nya mak dik cella buat kuih untuk berbuka....
    lama x dengar cite pasal NENEK...nanti kirim salam kat Nenek ye....

    ReplyDelete
  2. Bingka pisang...rajin nya mak dik cella buat kuih untuk berbuka....
    lama x dengar cite pasal NENEK...nanti kirim salam kat Nenek ye....

    ReplyDelete
  3. Hihihi...
    mak kiter buat sehari 1 kuih jer...
    Sebab kiter x gi Bazar Ramadhan...
    Kalau kat bazar boleh beli macam- macam kuih..
    Hee...tahun ni x sempat nak balik kampung puasa ngan Nenek...
    Nenek pun x datang bulan puasa ni..
    Nanti balik raya ..In sha Allah kiter sampaikan salam...

    ReplyDelete