Wednesday 14 June 2017

AYAM MASAK KICAP REMPAH SOTO

Ayam Masak Kicap..
Lauk untuk iftar dan bekal kakak hari Isnin lagi nih...
Tapi sebab ada entri lain dah potong Que...
Hahaha...
Biasa la kan...
Kalau kat jalanraya pun potong Q tu memang jadi makanan dah..
Makanan orang yang selalu buat kerja tu la...
Kalau kat hi way..
YTime balik raya memang ramai la manusia yang macam tu..
Haaa...tapi mak aku x...
Hihihihi....mak aku mana berani nak potong Q..
Tapi kalau time ada orang lain potong Q depan kereta mak aku...
Hmmmmm....memang tersiksa oooo....
Bukan orang yang potong Q tu tersiksa...
Teling aku ni yang tersiksa..
Mak aku nyer memebebel...
Akuk yang TERPAKSA tahan telinga...
Orang yang potong Q tu bukan dengar pun..
Aku suruh mka kau horn..
Mak aku x nak...
Hmmm...sudahnya aku jer lah kena dengar mak aku berleter..
Ops...aku pun dah berjangkitlah..
Hahahahaa....





Ayam Masak Kicap Lauk paling biasa..
haaa..biasa ker..??
Kalau dalam sebulan xde masak lauk ni ..
Haa..yang tu baru luar biasa..
Kikikiki...
Tapi bulan lepas rasanya luar biasa juga sebab mak aku asyik masak rendang ayam..
yang ni mak aku buat Masak Kicap sebab request dari kakak..
Kakak cakap deh jemu makan rendang...
Nak Masak Kicap lak...
Sebab tu jadi Ayam MAsak Kicap ni..
Aku pun suka..
Tapi aku makan seketul jer..
Yang lain mak aku bubuh bekal kakak..
Sebab mak aku cakap x sempat nak gi pasar..
Masak ayam yang ada dalam peti ais jer..
ada 1/4 ekor jer baki buat Ayam Panggang minggu lepas..
Mak aku cakap kiter boleh masak lain..
Biar kakak bawa lebih sebab nanti boleh makan ngan roomate dia..


AYAM MASAK KICAP
1/4 ekor ayam- potong kecik & gaul garam kunyit & goreng
2 biji kentang
1/2 paket rempah masak kicap Mak Siti
1 sudu besar Rempah Soto
1 cili merah
1 ketul kecik halia
2 biji bawang merah-hiris
2 bawang putih-hiris
10 cili padi
1 bawang besar-hiris
1 pandan
1 cawan air asam jawa yang cair
1/2 cawan kicap manis
3 sudu minyak

 

1. Garam kunyikan ayam dan goreng hingg masak- tek perlu garing


2. Kentang dikupas,potong dan goreng hingga masak


Rempah Mak Siti & Rempah Soto yang digunakan


3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih,bawang merah dan halia..


Bawang besar,cili merah dihiris..Cili padi biar sebiji-sebiji




4. Masukkan rempah Masak Kicap  Mak siti  dan rempah soto


5. Masuk sikit air dan masak hingga naik minyak



6. Masukkan daun pandan supya lagi harum



7. Masukkan ayam goreng,kentang goreng,kicap,air asam dan 1 cawan air..
   Masak hingga mendidih dan agak pekat



8. Akhir sekali sebelum angkat baru masukkan bawang besar dan cili merah hiris serta cili padi


9. Kacau rata dan biar sekejap dan  lagi dan siap......

No comments:

Post a Comment