Saturday 3 June 2017

AGAR- AGAR SIRAP NOSTALGIA

Agar- Agar Sirap...
Untuk dessert iftar hari Rabu..
Makan ngan Susu ...
Habis apa yang nostalgianya...?
Heee....mak aku tu banyak sangat makanan nostalgianyer....
Agar - agar Sirap Budus ni pun mak aku cakap nostalgia...
Mmmmm....ntah apa la nostalgia sangat...
Kalau aku ...
Air Sirap & Agar- agar sirap ni ...
xde lah bender sangat pun...



Mak aku cakap yang nostalgia tu...
Ni ha.....
Agar- agar Sirap yang plain ni...
Bukan campur susu bagai...
Flavour stoberi..blueberry..honeydew bagai tu mak aku cakap memang sedap tapi xde nostalgia..
Nostalgia tu mak aku cakap cam melting moment ar..!!
Hahaha....kira cam kenangan manis dolu- dolu ar...
Memangbla manis...dah agar- agar sirap...
Kikikiki...



Harus buat guna Agar- agar yang macam tali tu..
Sebab mak aku cakap masa zaman tu...
Agar- agar serbuk lum ada...
@ mungkin kat kampung nenek yang xde agar- agar tu.
Makbaku kata ni la brand yang selalu mak aku beli dolu..
Tapi kata mak aku zaman nenek lagi ar...
Xde brand nyer...
Semua beli bundle pakai timbang...
Ish...camaner nak timbang...agar-;agar tu ringan jer..??
Mak aku bagi teka- teki...
Antara sekilo Kapas dengan Sekilo Batu...
Mana yang lebih berat??
Opkos la batu kan....?
Huhuhu...mak aku cakap salah...
Kata mak aku...aku x fokus soalan...
Mmmm....camaner nak fokus...
Aku fokus agar- agar Sirap ni...hihihi
Mak aku juga cakap wajib bau pandan..
Kata mak aku zaman mak aku kanak- kanak dolu...
Agar- agar Sirap lah paling fofular...
Mak aku cakap kalau agar- agar memang nenek hanya akan masak Agar- agar Sirap sahaja...
Puasa ker...raya ker...kenduri ker...
Memang tubker agar- agarnya...
Hahahaha....
Mmmmm....tapi hari tu masa kat kampung nenek pernah citer kat aku ..
Yang nenek pandai buat Agar- agar Tembikai dan Agar- agar Kering..
Nenek kata kalau Agar- agar Tembikai nenek buat memang bulat macam tembikai..
Tapi....mmmmmm aku pun lum pernah tengok Agar- agar Tembikai yang nenek cakap tu...
Cam best jer...




Tapi untuk aku mak aku akan isi dalam gelas ..
Pasti sejukkan...
Nak makan tuangkan susu..
Pergh....
Yang feel tu time pecahkan agar- agar tu ngan sudu...
Susu akan masuk celak- celah agar- agar yang pecah tu tu...
Huh....kalau siang hari time panas waktu tengahari...
Kalau tengok ni...
Pahala blpuasa boleh kurus oooo...
Hahahaha...so jangan tengok masa tengahari
Tengok lah waktu malam hari...
Hihihi....


Ni mak aku buat dalam bekas container ni sebab hari Rabu nyer kan...
Ni bekal untuk kakak la...
Mak aku cakap kalau untum bekal elok bekukan dalam bekas dan jangan potong...
Nak makan nanti baru potong...
Kalau bawa yang potong maknaku cakap nanti berair...
Lagi satu...
Mak akun pesan...
Kalau nak buat bekal @ untuk jamuan...
Masak biar keras sikit....supaya x berair
Kalau nak makan sendiri biarblembut sikit...
Baru sedap nak makan...
Mmmm... aku mang x pernah masak Agar- agar..
So, aku x tahu camana naknkeras...
Camaner nak lembut...

AGAR- AGAR SIRAP...mak aku
½ paket agar- agar tali(25 gm)
1 liter air (= 4 botol air mineral kecik saiz 500ml)
2 pandan
1 cawan gula
beberapa titi pewarna merah jambu
1 sudu teh sirap rose

1. Rendam agar2 hingga lembut
2 . Masak dengan 1 liter air dan pandan
3. Bila mendidih dan pastikan semua agar- agar sudah larut, baru masukkan gula dan pewarna..
4. Tapis dan bekukan dalam loyang @ gelas

*** Pesan mak aku...
   Pada pack agar- agar tu tulis guna air 1400ml air..Tapi tu untuk agar- agar yang keras...
So..kalau nak yang lembut alter sendiri sukatan air..Mak aku cakap guna 2 liter air untuk 1 pack tu...Kalauxde penyukat..guna la botol air mineral...1 botol stamdard tu 500ml...
So jika buat 1 paket guna 4 botol air..
Yang ni mak aku buat ½ paket..guna 2 botol air..
Kalau nak buat 1 bekas container segi empat tu... ¼ paket agar- agar dah cukup...



No comments:

Post a Comment