Tuesday 23 May 2017

NASI GORENG CILI PADI & SUP

Nasi Goreng Cili Padi bersama Sup Panas..
Huh...makan nasi goreng yang peads berapi...
Hirup pula sup panas...
Memang banjir baju oooo...
Hihihihi...

Ni aku nyer pinggan..
Sepinggan Nasi Goreng Cili Padi
Semangkuk Sup Panas.
Nampak macam banyak..
Tapi x sedar lak habis aku makan ..
Kikikiki....


Mak aku nyer...
Sebenarnya ni mak aku masak untuk iftar semalam..
Mak aku puasa sunat hari Isnin..
Mak aku cakap
Sebab rasa-rasa macam 1st day puasa nanti rasa cam due date (....)
Sebab tu mak aku cakap nak puasa juga minggu ni..
Nak feel puasa Ramadhan...
Hahahaha...

Sup ni mak aku cakap sup budus jer...
Clear sup untuk feel makan kat kedai..
Hehehehe...
kalau makan kat kedai
Kalau order nasi goeng memang akan dapat semangkuk sup kosong kan...
Kalau kedai makan yang baik hati lagi...mesti dorang kasi juga sambal belacan + timun potong..
Tapi yang ni sup ax la kosong sangat..
Ada ayam & carrot

Sebenarnya masa maka ku masak nia aku terlena..
Penat do....!!!
Sampai rumah jer..
Aku terus tertidur walaupun dah petang...
Memang tahu..tidur petang x bagus..
Tapi aku x sengaja...terlena..
Hahaha...bagusnyer alasan.!!!
Dah nak berbuka baru mak aku kejut aku..
Suruh mandi sebab dah nak maghrib..

Pinggan aku nyer sayur hijau tu sikit jer...
Pinggan mak aku yang banyak sayur hijau tu..
Mak aku cakap takut aku x suka sayur tu..
Mmmm...aku makan sedap jer..!!!
Sayur apa tu..???
Mak aku cakap tu ulam pegaga..
Pegaga..???
Bukan Lady Gaga tau,,,kikikiki
Eh, tapi naper x rasa pahit pun..
Selalu kalau aku gigit daun pegaga tu ada rasa pahit..
Mmmmm...mak aku cakap mungkin sebab dah campur pedas cili padi ..
Kena pulak ngan ulam pegaga tu
rasa dia jadi ngam plak..
Seriouly sedapppp...!!!!
Huh ..akhirnya berjaya juga aku makan ulam pegaga dengan agak banyak..
Mak aku cakap pegaga ni banyak khasiatnya...
Antaranya ialah pegaga membantu mengurangkan stress...!!!!
Haaaaa...saper-saper yang stress tu makan lah pegaga yer!!
Aku pun nanti kalau nak axam kena makan pegaga la..
Hehehehe...

Sebab aku TERRRRR tidur masa mak aku masak...
Mak aku yang snap semua pic ni..
Mak aku juga yang taipkan resipi bagai..
Ala...kalau aku tengok dan tolong mak aku masak pun..
Mak aku juga yang tulis resipi..
Aku snap pic jer...
Sebab aku suka.....
Nak tulis resipi...manalah au tahu sangat..
Makan ...aku pandai la...
hahahaha...


NASI GORENG CILI PADI

4 cawan nasi putih
1/2 batang carrot
1 cekak ulam pegaga
2 sudu nam pla
1/2 sudu teh garam
3 sudu minyak

Bahan blend:
10 biji cili padi
1genggam ikan bilis-buang kepala.perut dan tulangnya
1 bawang besar
3 bawang putih


1. Siapkan bahan-bahan


2. bahan untuk blend

3. Nam pla  a.k.a   fish sauce...
4. Ulam pegaga....
5. Bahan yang dah siap blend ( cili padi,bawang besar, bawang putih dan ikan bilis)



6. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak supay kurang pedas Masukkan juga garam dan  nam pla


7. Masukkan nasi putih



8. Kacau hingga sebati dengan perencahnya



9 Masukkan carrot yang di racik memanjang.Gaul rata


10.  Sesuaikan rasa dan tutup api..
       Kemudian baru masukkan ulam pegaga yang dipotong kasar.
       Masukkan setelah tutup api supay ulam pegaga kekal segar
       Selain daripada itu warna juga lebih menarik


11. Gaul rata dan sedia dihidang..


SUP UNTUK NASI GORENG
1 dada ayam-hiris
1 bawang besar -dadu halus
1/2 carrot- potong -potong
1pokok daun bawang
1 sudu minyak
1/2 sudu teh garam( boleh ganti 1/2 kiub ayam)




Siapkan bahan
Sayur dan ayam


1. Pnaskan minyak dan tumis bawang


2. Masukkan ayam dan masak hingga ayam berubah warna


3. Tambah caroot dan 3 cawan air


4. Tambah garam @ guna kiub ayam untuk lebih rasa ayam


5. sesuaikan rasa dan tabur daun bawang

No comments:

Post a Comment