Sunday 23 April 2017

PULUT PELAM

Pulut Pelam...
Haaaa....Pulut Mangga pun boleyyyy...!!
Sebab Mangga tu senonimnya ialah Mempelam...
Macam Mawar senonimnya  Ros..
Anggerik senonimnya Orkid...
Kan...kan...kan...
Walau apapun namanya aku tetap suka Pulut Mangga a.k.a Pulut Pelam ni...
x kira la makan ngan mabgga ka...durian ka...cempedak ka...sambal ka...
rendang ka...
Even makan ngan kelapa + garam pun aku  i likeeee..!!!
Everything about Sticky Rice ..i likeeee it...!!!


Tapi orang utara x panggil mempelam..
Mak aku cakap nenek just panggil Pelam jer..
Mem....nya dah hilang..
Mak aku cakap orang utara memang suka cut- cut perkataan...
Rambutan jadi Moktan..
Kelapa jadi nyoq..
Hahahaha....saja nak cari alasan halalkan tajuk entri ni...walaupun i bukan orang utara..
I orang key El tapi suka makan semua makanan dari negeri- negeri dalam Malaysia..
Jadi orang Key El bukan  untung pun..
xde cuti Keputraan Sultan...
xde cuti awal Ramadhan..
xde cuti tambahan untuk raya haji..
xde cuti kalau bola menang...sebab x menang..
Kikikiki....


Pulut Pelam untuk balas pinggan jiran semalam..
Sikit jer sebab dia sorang...
Kalau banyak- banyak nanti x habis..
Hahahaha....


Pinggan aku....
Mesti nak santan banyakkkkkk...
Mangga pun bak banyakkkkk...
Pulut pun nak banyakkkk jugakkkk


Kenapa ada kelapa inteframe juga...??
Haaaaa...sebab nak bagitau guna kelapa fresh dikukur dan diperah sendiri..
Sendiri tu mean...my mom la...kikikiki


Minta mak aku buat pulut lemak tu bolat- bolat macam yang Achik post  by WA beberapa minggu lepas..
Tapi mak aku buat  gedabak nyer size..
1 ketul tu kena 3 kali suap..
Mak aku cakap sebab ikut size tangan
Hahahaha..



Ni abang nyer..
Abang kerja awal hari ni....
Abanh kata x feel lagi nak makan pulut ngan mangga awal pagi...
Abang soh mak aku isi lebih nak kongsi makan ngan kawan...



Mangga Masak Ranum..
Dah beberapa hari mak aku beli..
Simpan untuk bagi masak ranum nak makan ngan pulut..
Isi dia oren cantikkkk...
Very juicy....
Tapi x manis sangat...
Mak aku cakap agaknya mangga ni kena maka  masa belym masak jer kot..
Sebab masa belum masak langsung x masam..
Yang kurengnya bila dah masak pun x manis sangat...
X masam...tapi x manis sangat...manis buah jet..
Kalau nak makan ngan pulut mak aku cakap kena mangga yang manis melekat baru sedap...
Tapi aku rasa manis ok jer..
Mak aku jer bising cakap x berapa menis..
Nak manis...makan gula lar...!!!
Hahahaha...
Pulut Mangga ni mak aku cakap kena ada 3 part..
- Pulut
- Mangga
- Sos Santan..


PULUT:
1kg pulut- rendam salaman
2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 pandan

1. Kukus plut yang sudah direndam hingga pulut nampak jetnih dan masak..Anggaran 1/2 jam.
Masukkan pandan dalam pulutvsemasa dikukus supaya harum
2. Santan garam dan gula dicampurkan berasama dan kacau hingga larut.
3. Bila pulut sudah masak...tuangkan pulut dalam bekas besar.Krtika masih panas... gaulkan bersama santan bergaram dan bergula tadi hingga semua santan habis..
4. Jika untuk terus makan boleh terus hidang tanpa dikukus semula..
5. Jika untuk tahan lebih lama..Kukus semula pulut yang sudah digaul santan..
*** PETUA NENEK:
Kukus pulut yang sudah digaul santan TANPA MENUTUP pengukus supaya pulut x lembik...


SOS SANTAN:
4 cawan santan
1/2 cawan tepung beras( boleh ganti tepung gandum)
1 sudu teh garam

- Bancuh santan..garam dan tepung beras   hingga sebati dan tidak bergentil..
- Kacau atas api hingga pekat dan meletup- letup..
- Tutup api dan biar suam/ suhu bilik baru digunakan..


Sos santan...


MANGGA/ PELAM
Pilih mangga yang masak ranum dan manis..
Lagi sedap Harumanis dari Perlis..
Tapi mak aku cakap Harumanis bermusim dan harganya pula lebih mahal daripada durian...
So....?
Pilih la mangga yang x harum..tapi manis..
Hihihi


Hidangkan..
Sebelum makan hantar dulu kat jiran sebelah...
Jangan lupa isi juga bekal...
Mak aku cakap ...Nenek pesan kalau nak bagi makanan pada orang...hantar sebelum kita makan...
Mmmmmm....camtu ker
Kalau kita belum makan...camaner nak tahu makanan tu sedap ke x..??
Nenek cakap hantar sebelun kita makan...
Nenek x cakap pun x boleh rasa...
So..masa masak tu rasa la dulu...
Masa bulan puasa jangan la rasa plak...
Nanti batal puasa nenek x bertanggungjawab...
Hahaha....

No comments:

Post a Comment