Thursday 13 April 2017

AYAM GORENG KUNYIT KACANG PANJANG


Ayam Goreng Kunyit ngan Kacang Panjang...
Patutnya Cakap Ayam Goreng Kunyit jer...
xyah sebut ngan Kacang Panjang tu..
Sebab kalau Ayam Goreng Kunyit memang ngan Kacang Panjang..
Kalau x boh kacang orang panggil ayam goreng jer kot...
Kotttt...sebab xde dalam kamus pun..
Hahahaha....

Lauk Ayam Goreng Kunyit ni mak aku cakap boleh masuk tema Masakan Bajet la.
Sebab all in one...
Sayur...ayam...
Sekali masak jer...
Xde lauk lain dah...


Sebenarnya ni juga untuk bekal...
Semalam mak aku dah tanya nak masak apa untuk bekal..
Bila tengok ada kacang panjang dalam peti ais...
Think...!!!!!
Mmm...rasa nak makan Ayam Kunyit la...
Biarlah bekal nasi pun...
Sebab nak stayback...
Sebab semalam mak aku dah bagitahu amik aku lambat ..
Hahahaha...macam la harivlain balik awal..kikikiki..
Sebab mak aku cakap nak gi LHDN..
LHDN tu apa..??
Ntah..!!!
Bukan semua aku tahu..
Malas nak google..


Bekal aku ngan mak aku...
Yang hijau mak aku..
Pink opkos akuuuu...
Kitchen towel jug a wajib jadi bekal..
Heeee


Lauk mak aku bungkus dalam plastik sebab berminyak...
Mmmm...kena tambah kitchen towel ni...
Lepas makan kena lap tupperware tu ..
Kalau berminyak nanti mak aku bising..
Sebab balik aku just letak kat sink..
Mak aku yang basuh..
Kwang..kwang..kwang...


AYAM GORENG KUNYIT..mak aku



1 dada ayam yang besar
10 batang kacang panjang
1 cili merah
1 carrot
1 bawang besar
4 sudu minyak
½ sudu besar  garam
2 sudu teh serbuk kunyit

1. Ayam dihiris nipis dan gaul dengan garam dan kunyit..

2. Basuh dan potong sayur
   -Kacang panjang dikerat- kerat..
   -Carrot dipotong jejari
   -Cili dihiris nipis
   -Bawang dihiris nipis


3. Panas minyak dan tumis ayam hingga masak.


4. Masukkan semua sayur dan kacau sekejap sahaja supaya sayur kekal rangup..Sesuaikan rasa..

Sebab nak cepat...
Xyah nak skema sangat la...
Skip jer step by step
Humban jer semuanya...
Tapi mak aku cakap bukan semua masakan boleh skip step by step...
Ada yang kna patuhi undang- undang...
Haaaa...masak pun ada undang- undang..
Contohnya jika masak BUBUR KACANG...
Kena rebus kacang sampai empuk baru masuk santan..
Kalau skip merebus...
Terus masuk santan...apa jadi..???
Haaa...mak aku cakap silalah cuba..baru tahu & akan ingat sampai hujung nyawa..
Huh...dahsat..
Tapi aku xnak cuba...hehehehe

Sajer tulis panjang- panjang pasal bubur kacang sebab  Ayam Goreng Kunyit ni kejap jer dh ciap...
Tumis...campur ....gaul

No comments:

Post a Comment