Tuesday, 7 February 2017

NASI CENDAWAN

Nasi Cendawan...
BUKAN Nasi Goreng Cendawan tau..!
Ini memang Nasi Cendawan..


Bekal untuk hari ni...
Aku,abang ngan mak aku..
Yang hiaju tu aku nyer..
Yang kuning tu mak aku..
yang pink tu abang nyer..
Hahaha...xleh blah bekas pink tu..!!
Tapi ada abang kisah..?
Abang lebih kisahkan isi dalam tu dari warna bekas tu...



Mak aku kata idea nak masak Nasi Cendawan ni dari  tengok Channel AFC..
Iklan Panasonic yang chef Martin Yen guna chopper tu untuk chop cendawan & masak Nasi Cendawan..
Mak aku nampak cam sedap..
Bila tanya aku & abang semua pun cakap ok jew...
Kakak x masuk corum..sebab kakak bukan kisah pun..
Mak aku cakap pernah makan Nasi cendawan ni kat foodcourt masa study dulu..
Aku lum pernah makan...
Mak aku cakap tengok Martin Yen tu masak sempoi jer..
Tapi macam sedap

Memang sedap pun...
Rasa macam Nasi Ayam Claypot pun ada
Tiru juga macam Martin Yen...tambah kicap bila nasi dah masak & makan ngan chopstick...
mmmmm lagi sedap

NASI CENDAWAN
3 cawan beras
2 cawan air panas mendidih
1 cawan air rendaman cendawan
3 cendawan kering-rendam
3 cendawan hitam kering - black fungus(rendam)
1/2 batang carrot-parut
3 ketul ayam-potong kecik
1 daun pandan
1 kiub ayam
sikit garam
1 sudu teh gula
Sikit kicap manis -jika suka warna gelap
1 poko daun bawang-hiris nipis-hiasan

Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar-cincang halus
3 bawang putih- cincang
1 ketul kecil halia-racik
3 sudu butter/Margerine


 


Inilah Cendawan Kering...
Rupa dia macam Pau Cendawan yang viral tu kan..
Bukan Pau tu ker yang macam Cendawan ni...??
Logiknya pau tu yang macam cendawan la kan...

Basuh cendawan kering dan rendam hingga kembang- ni dah rendam semalaman
Airnya jangan dibuang-akan diguna untuk masak nasi


Black fungus..
Yang ni mak aku cakap orang selalu masukkan dalam Sup Suun Fucuk tu..
Mak aku selalu campurkan dalam Kuah Lontong waktu raya..
Sedapp..krup-krup...
Tapi yang ni kering..Keras giler



Basuh dan rendam cendawan  hiram 2 Black Fungus ni


Ni cendawan yang dah direndam semalaman..Kembang
Cendawan Kering dihiris nipis
Cendawan Hitan diracik panjang-panjang macam seaweed


Panaskan mentega dalam kuali hingga cair


Racik bawang besar,bawang putih dan halia
Tumiskan dalam mentega


Bila bawang layu,masukkan ayam yang dipotong kecil..Kacau hingga 1/2 masak


Masukkan Kering dan kacau rata

masukkanBlack Fungus dan kacau rata..


Tuangkan semua bahan tumis dalam inner rice cooker...

Masukkan air panas mendidih,garam gula dan kiub ayam..
Tekan "on" & biar mendidih sekali lagi

Masukkan pandan dan beras yang sudah dicuci.Tutup periuk biar mendidih


Parut 1/2 batang lobak merah..

Bula beras sudah kering mendidihnya,taburkan lobak merah dan tutup semula biar nasi ditanak hingga masak
Kacau perlahan dengan chopstick atau guna garfu untuk kacau perlahan supaya nasi cantik dan tidak patah



*** Mak aku cakap sepatutnya nasi tu warna gelap sikit.
       Tapi yang ni x gelap sebab mak aku terlupa nak masukkan air rendaman cendawan tu..
       Kata mak aku air rendaman cendawan tu macam stok daging la..manis & akan buat rasa
       Nasi lagi sedap...

2 comments:

  1. Mesti sedap nasi cendawan ni...ade saje idea mak dik cella pelbagai kan makanan....ala ala korea jepun...

    ReplyDelete
  2. Haah ar...kawan- kawan kiter pun cakap sedap..
    Dorang pun cakap cam nasi Kore
    Tapi kakak x suker...

    ReplyDelete