Tuesday, 22 August 2017

KELEDEK PANGGANG ROSEMARY

Keledek Panggang Rosemary
Bekal untuk hari ni
Sarapan pun Keledek ni juga
Agaknya sebab dalam Bulan Patriotik kot
Makan ubi jer
Minggu lepas mak aku buat Ubi Kayu Goreng Cicah Sambal
Hari ni Keledek Panggang Rosemary


Keledek Panggang Rosemary
Selalu juga dah bawa bekal camni
Terutama masa sekolah rendah dolu
Kalau tengok dalam list BEKAL KE SEKOLAH sejak 2013...
Macam-macam dah bekal yang aku bawa ...
Keledek Panggang rosemary ni kalau makan ngan Ayam Panggang Rosemary..
Mmmmm...mesti lagi sedap
Macam....
AYAM PANGGANG ROSEMARY DAN KENTANG PANGGANG ROSEMARY kat sini....


Tahun lepas aku pernah masak Ayam Panggang Rosemary ni kat sekolah untuk subjek KH...
Aku ada citer pasal projek masak ngan Cikgu Amiza tu   KAT SINI...
Tapi paling best kalau Kambing Panggang Rosemary ar..
Dolu mak aku selalu masak kambing tu
Kadang mak aku buat ngan kentang dan carrot
Tapi aku lagi suka keledek sebab keledek lebih manis
Bila tergigit rosemary tu lak..
Mmmmmm....
Tapi kadang ada juga mak aku terover dose rosemary tu
Haaa...kalau overdose aakuk x suka sebab dari sedap dah jadi pahit lak..
Hahaha...
So...HIDUP BIAR BERSEDERHANA...
Kikikikiki....


Bekas pink tu aku nyer..
.Bekas Oren tu mak aku nyerSebenarnya ada lagi 1 mak aku masukkan dalam plastik lauk & sebatang lidi sate untuk cucuk keledek tu untuk aku b/fast dalam kereta
Makan panas-panas masa dalam kereta..
Pergh...1 kereta bau rosemary..
Paling sedap dapat keledek yang ada kerak garing..
Feel do..!!
Hari ni ada Ujian Mendengar BM nih
Esok lak English  Listening Test ..
Pagi tadi pun sib baik mak aku ingatkan untuk bawa Mycard..
Cikgu dah pesan semalam..
Tapi aku lupa..
Macamnaa mak aku boleh tahu lak yang hari ni kena bawa Mycard???
Bila tanya mak aku..
Mak aku kata dapat info dari WhatsApp  Group KSIB
KSIB tu apa?
KSIB tu = Kumpulan Sokongan Ibu Bapa
Ala...senang citer group parent la..
Mak aku cakap anak-anak jangan nak kelentong sebab ibi bapa boleh dapat info dari cikgu-cikgu melalui group tu..
Haaaa...jangan x tahu ada  2 orang kawan aku..
Curi buka W/App mak dorang & left kan mak dorang dari group tu..
Hahaha...
Tapi aku x buat cam tu yer..!!!!


KELEDEK PANGGANG ROSEMARY
1kg keledek oren
1 sudu teh garam
1 sudu besar rosemary
1/2 cawan minyak olive-hari ni ganti minyak jagung
1/2 cawan air


1. Kupas keledek


2. Basuh dan potong keledek ..
    Jika suka garing potong agak nipis
    Jika suka empuk gebu,potong tebal


3. Rosemary kering


4. Tumbuk rosemary bersama garam


5. Gaul keledek bersama minyak dan taburkan garam rosemary. Gaul rata


6. Ratakan keledek rosemary dalam dulang pembakar
    Tuang 1/2 cawan air dalam dulang pembakar supaya keledek cepat empuk.
  
7. Panaskan oven 200 dan pangganglah selama 1 jam @ sehingga masak..Jika suka garing tambah masa memanggang

8. Agak-agak 1/2 selepas dimasukkan dlam oven,keluarkan kan kacau atau balik-balikkan supaya masak sekata



9. Jika mahu rasa lebih rangup..tambah sikit lagi minyak zaitun dan tambah masa memanggang agak-agak lagi 10 minit


Da siap.....
Tapi semua pic ni mak aku yang snap...
Sebab mak aku cakap mak aku bangun pukul 4.30 pagi
Aku masih tidur lagi masa tu
Pukul 5.45 baru mak aku kejutkan aku
Masa aku bangn nak mandi tu...
Mmmmmm....fresh....satu rumah bau roesemary...

Monday, 21 August 2017

TELUR DADAR SOSEJ

Telur Dadar Sosej
Sebenarnya Telur Dadar Sosej Berkeju
Bekal hari ni...

Untuk makan masa rehat


Telur Dadar Panas-panas Dengan Cheese Meleleh
Tunggu sejuk sikit sebelum kuarkan dari pan


Kat bawah tu Telur Dadar Sosej Berkeju
Pastu mak aku ada alas ngan plastik dan letak lak 2 slice roti untuk makan ngan telur tu nanti


Pan warna hitam..
Kabinet dapur pun hitam
x nampak mana pan
macam letak telur atas lantai lak kan...

TELUR DADAR CHEESE & SOSEJ- (untuk 2 pieces)
 3 biji telur
2 batang sosej-rebus dulu dan hiris
1 pokok daun bawang- hiris halus
1/2 sudu teh lada sulah
1/4 sudu teh garam halus
1 sudu teh butter/marjerin
2 cheese slice

1. Pukul telur bersama garam dan lada sulah
2. Panaskan 1/2 sudu teh marjerin dalam pan kecik.Api perlahan
3. Tuangkan separuh daripada telur tadi dan ters tutup pan supaya telur cepat masak.Api mesti perlahan.
4. Bila separuh masak,ketika tengah telur dadar masih cair,taburkan daun bawang sosej dan cheese yang dicarik-carikkan
5. Tutup semula pan dan biar cheese atasnya jadi cair.
6. Siap dan sedap dimakan panas-panas

Tapi sebab aku bawa bekal xkan nak makan panas- panas..
Nak makan wat b/ fast...macam leceh tadi sbb nanti nak makan telur tu cam lambat lak..
Untuk b/fast aku just makan roti sapu marjerin+ jem jer..
Masa rehat cam biasa la....
Makan ramai- ramai
Haaa...jangan x tahu we all memang ada 1 meje khas yg orang lain xleh kacau meja tu..
Hihihi...
Memang orang lain x sempat kacau sebab gang aku dari lain- lain kelas..
So..akan ada jer yang akan turun & chup kan meja tu..hahahahaha
Ok....hari ni xmo cakap banyak
Nak study dulu...
Muah3

Sunday, 20 August 2017

KACANG GORENG TEPUNG PEDAS

Kacang Goreng  Tepung Pedas..
Homemade....
Mak aku nyer junk food
Mak aku cakap kudapan..
Kudapan tu mean makanan ringan la
Mak aku kalau orang Indon cakap "cemilan"
Kalau orang Thailand cakap apa..?
Kalau Timor Laste....Philiphino....Singapore...Brunei...
Hahaha....sajer jer
Sebab baru tengok TV pasal  Sukan Sea...
Tengah hafal negara- negara Asia Tenggara ni..
Hihihihi


Kata mak aku ...
Buat Kacang Salut Tepung Pedas ni semangkuk ni jer
Sebab just guna Kacang yang lebih buat Bubur Asyura hari tu
Tepung Pedas tu cam biasa la..
Mak Ismail yang selalu bagi
Selalu mak aku guna untuk breaded ayam jer
Buat ayam goreng tepung macam KFC tu
Hari tu mak aku guna untuk buat Chicken PopCorn
Pastu buat Cendawan Goreng..
Hari ni buat Kacang Pedas ni...


Mak aku cakap Kacang ni kalau ada daun kari lagi kick...
Goreng bersama dauk kari macam Maruku..
Mmmm...dah lama mak aku x buat maruku..
Mak aku cakap kalau kat Thailand dorang goreng ngan daun limau purut
Nak buat pun mak aku cakap x susah pun..
Tapi kena rajin..
Haaaa....bab x susah tu aku suka..
Bab kena rajin tu...
Hehehehe....larikkkkk

KACANG SALUT TEPUNG PEDAS
1 mangkuk kacang tanah
1 biji telur
1/2 cawan tepung pedas
( tepung untuk goreng ayam)
Minyak untuk goreng


1. Sediakan bahan- bahan..

3  Kacau telur biar bersalut pada kacang



4. Ratakan Tepung Pedas dalam bekas besar


5. Taburkan kacang yang dah gaul telur.



6. Tabur lagi t Tepung Pedas atas kacang tadi supaya bersalut rata



7. Gaul- gaulkan menggunakan garfu


8. Goyang- goyangkan bekas dan kaut kacang yang sudah bersalut...Asingkan dari tepung yang berlebihan


9. Goreng dengan api sederhana hingga garing..
    Jika ada daun kari masukkan dan biar daun
    kari garing bersama kacang dan angkat serta
    toskan minyaknya..

Biar sejuk dan ready tu eat...
Mak aku jer suka sangat Kacang ni
Aku..?
Aku makan 3 biji jer...
Sebab takut JERAWATTTTTTTTT...!!!

SUKAN SEA 2017

Malam tadi Perasmian Pembukaan Sukan Sea 2017...
Aku bukanlah perihatin sangat pun..
Tapi ramai gak kengkawan aku yang pergi  perasmian tu..
Maka ramai lah yang akan update...share location...wat story bagai..
Aku...?
Aku hanya tengok kat TV..
Tu pun aku tengok x habis pun..
Kakak jet tengok habis
Mak aku lagi ar..
Kalau malam minggu lepas tengok berita kat TV
Mesti mak aku kat bilik tidur dengar radio..
Mak aku mesti tengah layan " Klasik Antarabangsa"
Dah tau sangat dah...
Tapi sebelum tu masa baru majlis perasmian tu baru nak mula semua pakat tengok juga..
Sempat la aku tanya kat mak aku
Tanya mak aku...Sukan Sea tu apa..?
Sukan laut ker..?
Sea tu kan laut....hehehehe
Mak aku cakap Sukan Sea tu sukan untuk negara- negara di Asia Tenggara..
South- East Asia.....itu maksudnya SEA..
Negara- negara Asia Tenggara tu ada berapa...?
Mak aku cakap gi la Library...
Hahahaha...ok..ok...
Aku nak gi Library..Library Google..hihihi
Ok...dah jumpa....
Negara- negara yang menyertai Sukan Sea ialah:
Malaysia
Thailand
Myanmar
Cambodia/ Kemboja
Laos
Singapura
Indonesia
Brunei
Filifina
Timor Leste

Ni la senarai yang aku dapat hasil gi study kat " library" tadi...hahaha
Aku study dari Wikipedia...


 Dalam pukul 10 ke camtu la..
Dengarlah dentuman Bunga Api  
Dari jauh nampak lah...
Coloufull ...
Dam..dum...dam...macam bunyi mercun
Haaaa......bab- bab bunga api ni aku bolrh la berlagak ngan krngkawan aku..
Sebab kalau time New Year...Chinese New Year...Merdeka bagai...memang meriah la bunga api...
Tengok sambil pakai pyjama jer...
Hahahaha...tenggek jer kat timgkap..
Buka sliding tingkaop tu luas- luas...
Haaaa....tengok lah sambil makan kacang...
Kikiki....


Tapi aku tengok kejap jer...
Dengar suara kanak- kanak la riuh rendah pakat tengok Bunga Api...!!
Aku nak riuh ngan siapa sangat...



Nampak la meriah bunga api tu...
Kakak cakap Kak Nurul ngan family dia x sanggup x balik Raya Haji nanti semata- mata nak gi stadium tengok sukan sea ni..
Aku dah tanya mak aku ..Raya Haji ni balik ker...?
Mak aku x jawab "ya"
Tapi mak aku juga x jawab "tidak"
Apa yang mak aku jawab...?
Mak aku jawab soklan tu subjektif...
Mak aku kata...."sejak umur ko..x pernah lagi x balik"
Hahaha..."ko" tu aku la...
Maksudnya sejak aku lahir mak aku x pernah x balik..
Senang cakap..sejak aku dilahirkan memang setiap kali Raya Haji mesti balik kampung la..
Apa ke panjang sangat jawapan mak aku..
Aku just nak jawapan ya @ tidak jer...
Tapi aku mengharapkan jawapannya TIDAK
Sebab ramai kawan- kawan aku x balik
Opie siap offer tiket kat aku
Dia cakap mak dia beli extra
Tapi bila Prnutuo Sukan Sea tu??
Haaa...yang ni aku tahu sebab Opie dh cakap
30 Ogos 2017
Ish cam best jet...
30 Ogos penutup Sukan Sea
31 Ogos Merdeka day
Eh, Raya Haji bila...?
Jap nak tengok calendar...
Haaaa   dah jumpa
Raya Haji......1 September..
Huh...cantikkkkk...!
Eh...kalau Raya Haji 1 September..
Mesti mak aku balik sebelum 1 September..
Mmmm...the conclution is ....
Memang TAKKKKKKKK Laa...


Saturday, 19 August 2017

SAMBAL HIJAU PETAI


Sambal Hijau Petai
Memang hijau doh..
Hahhaa...hijau
Ingat lagi 2 tahun lepas kot
Kalau nak bahan kawan mesti cakap .."mak kau hijau..""
Aku pun dah x ingat apa maksud mak kau hijau tu...


Ni bukan lauk hari ni
Hari ni aku makan Nasi Bajet jer..
Nasi Putih Lauk Ayam Cili Api..
Ni yang Sambal Hijau Petai ni mak aku masak hari apa ek..
Mmm...biar la..malas nak check kat detail
Apapun lauk ni memang sedapppp...
Cuma sebab mak aku masak ni weekday...
Memang aku x dapat la nak makan Stink Bean tu...huhuhuhu
Just makan sambalnya sahaja
Mak aku cakap Sambal Petai ni versi petai bersama kulitnya..
Kalau selalu masak sambal petai mewah ngan isi petai..
Sekaliasak sampai 10 papan petai
Yang ni masak ngan kulit- kluitnya
Sebabnya ni petai beli..
Dah tu lak sekarang petai x murah..
Haaa..bukan mahal tapi x murah..
3 papan 5 hrnggit
Petainya pendek- pendek jer
Aku tahu sebab aku yang turun beli petai ni kat tepi food court BTS tu..
Sebab xde parking
Aku siap soh abang yang jual tu pilihkan sebab aku x reti nak pilih..
Tak tahulah cmaner abang tu pilih..
Aku terima jer..
Kalau aku yang pilih...
Nanti mak aku banyak songeh
Mak aku cakap naper x pilih yang panjang..yang isi dia besar..yang x patah...yang bla...bla...bla
So...ni kalau mak aku bising..
Kira salah abang yang jual tu la kan...
Ok x camtu...?
Hahahahaha


SAMBAL HIJAU PETAI
3 papan petai
3 sudu minyak
1 sudu teh garam
1 asam keping

Bahan Blend:
1 cawan cili padi yang hijau
½ cawan ikan bilis
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Siapkan bahan- bahan


2. Bahan untuk blend


3. Petai dipotong tepinya dan kerat sebiji- sebiji



4. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
     Masukkan juga garam,asam dan ¼ sudu teh
     gula

5. Masak hingga naik minyak


6. Masukkan petai dan masak agak- agak seminit sahaja supaya petai x lembik


7. Sesuaikan rasanya dan hidang dengan nasi putih panas- panas...
Yummy...


Selain Sambal Hijau Petai...
Mak aku juga goreng Ikan masin + cili bawang


Pastu ada lauk fav kakak..
Tempe Goreng...
Nyum3..
Brrrrrrrrr....
Alhamdulillah.....

Friday, 18 August 2017

ROTI PUTIH CICAH KARI PUN SEDAP

Bila  sedang lapar....
Roti Putih Cicah Kari pun sedap...
Besama secawan Milo Panas..
Tapi....makan benda  pedas camni
Minum Milo macam x kena jer...
Cepat muak....
Lagi sesuai kalau minum Teh 0 Panas...



Kalau kat umah aku ada mak aku masak kari
Mesti pastu mak aku akan buat Cucut Kembung
Xpun mak aku buat Roti Puri
Kadang mak aku buat Lempeng


Tapi sebab masa ni xde semua tu...
Nak masak Roti Canai Segera pun rasa malas
So, Roti Putih Cicah Kari pun sedapppp...
Alhamdulillah