Sunday, 4 September 2016

RESIPI KUIH LAPIS SUKATAN CAWAN

Kuih Lapis Sukatan Cawan..?
Naper mesti macam tu..
Aku lagi suka kalau tulis Kuih Lapis Bendera Malaysia..!!!
Sebab lapis merah putih tu macam Jalur Gemilang kan....
mmmm...
x kisah lah...
Yang penting kuih ni cantik & sedap..
Banyak kali juga nampak mak aku buat kuih lapis ni..
Tapi aku memang x pernah jemu nak makan
Sebab sedapppppp..
Lemak & manis..


Mak aku kata Kuih Lapis ni versi Kuih Lapis Tepung Beras..
Kata mak aku lagi ..Kuih Lapis juga boleh buat guna Tepung Gandum..
& ada juga Kuih Lapis yang guna Tepung Ubi


Aku suka sangat tengok warna merah pink kuih lapis..
Kata mak aku..Kuih Lapis biasanya dibuat dalam loyang & dipotong kiub,slice @ diamond supaya nampak lapis yang cantuk..
Tapi mak aku kata buat guna cawan-cawan kecil ni sebab boleh adjust nak buat sikit @ banyak..
Kalau guna loyang memang kena buat banyak sebab loyang yang ada kat dapur tu semua besar.

Lagi satu...
Aku suka koyakkan selapis-selapis bila makan kuih lapis..
Tapi mak aku kata ..bukan aku sorang yang suka buat macam tu..
Kebanyakan orang pun memang suka makan selapis selapis...
Termasuk mak aku..hihihihi
Susah lar nk wat kerja sejak wifi ni problem..
Huhuhu..

RESIPI SAMA...TAPI KAT SINI KUIH LAGI KEMAS....

 KUIH LAPIS TEPUNG GANDUM KAT SINI ...

Screen short dari entri sebelum ni jer..


Mula2 masak air sampai mendidih & panaskan cawan2 yang dah disapu minyak..
Cam biasa lar..
Mak aku akan guna pengukus ajaib nih..
Rice Cooker lar..hihihi
Sebab nak buat sikit..
Nak makan berdua jer aku ngan mak aku..
Resipi ni boleh dapat 30 biji Kuih Lapis Mini ni.
Bite saiz..
Kalau nak buat banyak @ dalam loyang boleh double kan resipi...
Lagi 1 mak aku kata tengok saiz cawan la..
Kalau cawan besar banyaklah hasil..
Tapi x kisah cawan besar mana ..dengan syarat guna cawan yang sama untuk sukat tepung & santan..
Kata mak aku kuih-kuih kukus ni nek kena pandai agak ratio tepung & cecair..
Ni aku baru edit sikit sebab nak share gambar kuih lapis ni resipi yang sama tapi mak aku kata dah gandakan jadi 2 sukatan & kukus daloam loyang 
KAT SINI


Bila dah panas..isikan 1 sudu makan  better putih..Kukus 5 minit..


Bila lapisan putih telah beku,tuangkan pula better merah pink ..juga 1 sudu makan supaya lapisan sama tebal..
Ulang sebanyak 4 lapis berselag..putih ,merah,putih & merah.Sebelum menuang lapisan merah yang terakhir..tambah sirap ros supaya warna lebih pekat & cantik..

Biar kuih sejuk sebelum dikeluarkan dari cawan-cawan kecil.
Jika tidak sabar..rendam cawan-cawan tersebut dalam air supaya cepat sejuk..
Tapi berhati2 supaya kuih tidak dimasuki air..

Wassalamu....


6 comments:

  1. akak pon makan ambik selapis selapis ;)

    ReplyDelete
  2. Ramai yang makan camtu yer..hee
    MERDEKA..!!!

    ReplyDelete
  3. Cella kita dah buat tau kuih ni ya Allah sedapnya. Rasa tak percaya boleh buat kuih tradisi hehe.
    Senang dan cute resipi ni.
    Semoga murah rezki Cella + mak selalu kongsi resepi yang power2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....
      Mak kata ilmu yang baik kena kongsi..
      Hahaha....best kan kuih tubmakan selapis- srlapis..
      Amiiinnn....tq doa yg baik- baik untuk kiter...selamat berpuasa

      Delete
  4. Umur berapa dik..akk mcm xpcaya sedang membaca blog budak skolah..cayalah dik..mak adik pun superb,boleh buatkn bekal yg awesome2..kredit to mak adik jugak..😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...kena baca lagi ni..nanti jumpa la umur kiter..hihihi...
      Selamat Hari Raya...

      Delete