Sunday 10 July 2016

BUBUR LEMAK...KRIM PUFF...TEH O AIS...IFTAR HARI NUZUL QUR'AN

Biarlah dah raya pun....nak juga habiskan stok dalam folder Ramadhan 2016 ni....heee


Bubur Lemak....dengan lauk-lauknyer...
Juadah Iftar ke-17...
17 Ramadhan hari Rabu...
Sekolah cuti...semua pun cuti...
Lepas sahur aku ingat nak tidur sampai tengahari...
Tapi baru pukul 9.30 mak aku dah kejutkan aku...
Mak aku ajak temankan ..
Mak aku kata nak gi beli kasut raya...
Bukan untuk aku...tapi untuk mak aku...huhuhu...
Aku xyah beli...sebab baru je kakak belikan kasut Oreo untuk aku...
Pastu Kasut Winter aku pun elok lagi...
Mak aku ajak gi AEON Maluri...
Walaupun x dapat kasut tapi aku dapat juga  handbag...Puas hati aku sebab lama dah aku nak handbag..
Balik dari AEON aku terus ajak mak aku gi Subang Jaya...
Mak aku xnak gi sebab dah penat ..tapi aku ajak jugak sebab aku dah tau nanti hari lain mak aku akan sibuk buat kuih raya pulak..
Haaaa....hari tu memang mak aku kena ikut cakap aku..hahahaha
Akhirnya mak aku gi jugak Subangjaya beli baju melayu abang...

Sebab dah penat...mak aku kata hanya nak masak sempoi2 jer..
Bubur Lemak....

ni eksesorinyer...
Pun sempoi jer sebab hanya nak makan  berdua ngan mak aku...
Ayam Goreng...Kacang Goreng....Daun Sup & Telur Masin

Bubur ni pun mak aku dah selalu masak...

RESIPI PUN COPY PASTE SINI JER...


BUBUR KANJI LEMAK.....mak aku
1 cawan beras wangi
10 cawan air ( ikut pekat)
1 cawan santan pekat
Garam secukupnya

Rencahnya:
1 batang serai-ketuk
1 ketul halia muda - cincang halus
2 bawang merah-hiris
1 sudu teh lada hitam tumbuk
beberapa tangkai kucai( dikerat pendek) 

Taburan:
daun sup-cincang
Kacang tanah goreng
Telur masin rebus
Ikan bilis goreng 


1. Cuci beras & rebus dengan 5 cawan air hingga mendidih(Guna rice cooker)
2. Masukkan serai ketuk,halia & bawang. 
3. Sambil tu,jerang air panas (jerang penuh pun tak apa biar sentiasa panas mendidih)
4. Bila beras mendidih dan kering airnya sentiasa lah tambah air panas & kacau .Ulang tambah air panas hingga beras hancur & ikut pekat yang disukai.
5. Sebelum angkat,tuang santan pekat,lada hitam & garamnya.
6. Hidangkan dengan taburannya..


Teh O Ais jer....
Stok tembikai dah habis kata mak aku...



Krim Puff  ni beli kat AEON Maluri masa gi beli kasut mak aku tu...


Yang topping Strawberry tu aku nyer..
Yang topping Blueberry tu mak aku nyer...
Seketul tu 6 henggit....sebab tu beli sorang seketul jer....x boleh lebih...
Tapi mak aku kata lepas ni mak aku nak buat sendiri boleh makan puas2...
Kata mak aku kulit dia tu guna puff pastry je ...memang ada dalam peti ais pun..
Kastad tu pun mak aku kata macam custard inti krim puff jer rasa dia...
Cuma strawerry & blueberry tu mahal la sikit...
Aku rasa sikit yang mak aku nyer tu...
Mmmmmm.....lagi sedap yang topping strawberry sebab krim dah manis...buah strawberry btu masam2 sikit...memang sedap la....
Yang buah blueberry tu macam manis sangat sebab krim dah manis...berry tu pun manis...cepat muak
Nanti nak suruh mak aku buat topping strawberry je lah...
Heeeee.....boleh makan puas2 ni...

No comments:

Post a Comment