Wednesday 15 June 2016

KARI SALMON...KERABU SELOM.....AYAM PANGGANG.... : IFTAR HARI KE-3

Hari ke-3 Puasa...kitorang dah balik KL...
Lepas sahur kat rumah nenek semua bergerak ke rumah achik plak sebab rumah achik dekat dengan tol..hahaha..

Abang masih cuti sampai hari Sabtu..
So abang ikut sekali balik KL...
Abang kata nak tolong umi drive...
Tapi cam biasa lah abang tu drive sampai Juru jer dah mengantuk...
Mak aku juga la yang sambung drive sampai KL...
Nenek pun ikut juga balik KL ..
Mmmmm...meriah sikit la buka puasa berempat ..
Kalau abang & nenek x ikut tinggal aku ngan mak aku jer...huhuhu..
Masa benti kat Tapah kakak ada call ..
Bila bagitau kitotrang dah otw balik KL ...dengan plak abang & nenek pun ikut..
Terus kakak cakap petang tu juga kakak beli tiket dari Johor balik KL..
Tapi kakak sampai KL dah malam...kata kakak berbuka dalam bas je..

Nenek plak dengar kakak nak balik terus suruh mak aku singgah cari durian.
Nenek kata sebab semua orang dah makan durian hari ke-2 puasa kecuali kakak sebab kakak dah start kuliah..
Nenek paksa mak aku suruh cari juga ..Tapi nenek yang beli & bayar..hee
Nenek kata dah 3 tempat tanya semuanya RM25.00 sekilogram..
Sedahnya nenek beli yang dalam paket...


Nenek beli yang dah siap kopek...1 bekas ni RM10...
Nenek beli 3 paket...dapat RM25.00
Tapi akhirnya aku jer yang habiskan 2 paket...1 paket lagi masih ada dalam peti ais sebab mak aku kata nanti nak buat Serabai Cicah Kuah Durian..
Kakak langsung x makan pun walaupun nenek bersusah payah belikan untuk kakak..
Alhamdulillah...rezeki aku..
HAHAHAHA(gelak jahat)



Ayam panggang oven ..
Petang tu sebab drive jauh dari Penang sampai KL..mak aku kata dah penat..
Nak beli makanan kat Bazar Ramadhan jer...
Tapi aku xnak..aku nak mak aku masak juga..
Sebab hari tu gi bazar pun aku xtau nak beli apa yang best...

 Sudahnya mak aku buat Ayam Panggang..
Mak aku kata tu yang senang..
Perap ayam & campak dalam oven..
Biar oven yang menyelesaikan tugasnya..!!!!
Haaaaa...ganasnya mak aku hari ni...heee

AYAM PANGGANG
1 ekor ayam-potong 4 & cuci bersih
sikit margerine

 Bahan Perap:
1 ketul halia
1 ketul kunyit
5 ulas bawang putih
1camt garam

1. Tumbuk semua bahan perap & gaul pada ayam & perapkan .
2. Susun dalam dulang pembakar & sapu sikit margerine..
3. Bakar sambil terbalikkan ayam selama 45 minit - 1 jam..



Mak aku juga makask Kari Kepala Ikan Salmon campur rebung..
Rebung tu nenek bawa dari kampung..
Kari Kepala Salmon ni hanya mak aku yang makan..
Aku makan durian..
Kakak sampai malam dah xnak makan..
Nenek plak x suka ikan salmon..
Nenek kata lemak sangat...


KARI KEPALA IKAN SALMON + REBUNG

1/2 kepala ikan salmon
3 sudu serbuk kari ikan (mak aku suka guna jenama Baba's)
1camt halba campur( ada dalam botol kat kabinet dapur mak aku..hehehe)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setangkai daun kari(tp aku tak nampak mak aku bubuh pun)
1/2 camt pes asam jawa- mak aku guna pes asam jawa Adabi
2biji tomato(jika suka)
1 mangkuk rebung
3 cawan santan
minyak,garam,gula

1. Mula-mula panas minyak dalan 1/2 cawan.
2. Pastu tumis bawang-bawangan,daun kari & halba campur.
3. Boh plak serbuk kari yang dah bancuh ngan air.
4.Mak aku pesan lagi...Kacau dengan api kecik sampai naik minyak  ( eh, kalau gajah naik minyak bahaya tau)..Maksudnya sampai jadi satu lapisan minyak naik kat atas ..ntah la x paham aku..
5.Masuk ikan,asam,garam & sikit gula (sikit je tau dalam secubit je) kang jadi pengat plak.
6.Bubuh santan & segala sayu kalau guna.. Tunggu sampai didih & sayur empuk..

** Bila copy pasteRESIPI KARI IKAN DARI SINI.... baru aku perasan puasa tahun lepas nyer resipi..sama kari rebung juga...ikannjer lain..




Kerabu Selom...
Sepanjang Ramadhan ni setiap hari mak aku buat kerabu..
Kata mak aku sebab nenek tu suka sangat kerabu..
Puasa pertama Kerabu Ulam Raja
Puasa ke-2 Kerabu Pucuk Kaduk..
Ni puasa ke-2 Kerabu Selom
Aku memang suka juga kerabu..
Abang yang x suka sayur..x suka ikan pun dah suka makan kerabu..

KERABU SELOM

1 cekak daun selom-basuh & hiris halus
2 ekor ikan kembung goreng- ambil isi sahaja & carik-carikkan
1 cawan kelapa parut putih
1 biji limau nipis
1/2 bawang besar-hiris
Garam & sikit je gula

Bahan Tumbuk:
5 cili padi
sikit belacan

1. Gaul bahan tumbuk bersama bawang kelapa,& isi ikan.
2. Tambahkan daun selom yang dihiris halus & gaul rata..
3. Tambah garam, sikit gula & perahkan limau secukup rasa.



Mak aku suruh abang gi Bazar Ramadhan untuk beli Kuih Akok & tembikai..
Tapi Kuih Akok dah habis...
Abang kata sebab gi lambat..pukul 6.30 dah..



So abang beli Kuih Donut...Popia Goreng,Popia Basah & Tembikai




No comments:

Post a Comment