Thursday 12 May 2016

BUBUR KANJI LEMAK



 Bubur Kanji..
Minggu lepas nyer..
Aku balik Sekolah lambat hari Selasa..
Ajak mak aku singgah mamak sebab dah lapar..
Mak aku kata dah suruh kakak masakkan Bubur Nasi..


Sampai rumah ..kakak dah masakkan bubur nasi.
Mak aku tanya nak makan ke..
Tapi aku nak mandi dulu..


 Bubur Nasi wajib la ada ni kannnn...
Ustaz x pernah cakap pun...heeee
Telur masin & daun sup ni





Lagi satu yang ni..
Eh,bukan lagi 1...lagi dua....






Bila dah siap mandi aku tengok Bubur Nasi dah jadi lain..
Tadi kakak masak kosong jer
 Sekarang nampak camni plak..
Rupanya mak aku kata masa aku mandi,mak aku alter bubur nasi tu jadi Bubur Kanji..
Heee....bukan bubuh tepung kanji yang buat gam tu
Cuma tambah santan & beberapa bahan lain
Kata mak aku...orang utara panggil ni Bubur Kanji
Selalunya Bubur Kanji popular pada bulan puasa..
Oooo...Bubur Lambuk ke..???
Mak aku kata bukan Bubur Lambuk tapi macam bubur lambuk juga la..
Tapi Bubur Kanji biasa dimakan begitu sahaja tanpa lauknya kerana biasanya dicampur udang kering
mmmmm...apa-apa la...
Yang penting aku nak makan sebab dah lapar..

Ni mangkuk mak aku...
Heeee
Mangkuk aku hanya ada bubur,telur masin,daun sup  & ikan bilis..
Aku x suka kacang
Sudah mandi tengah sejuk...makan pulak bubur panas ni..
mmmmmm...sedappppp
Kakak lagi lag lar..
Sampai 3 mangkuk kakak makan..
Mmmmmm...habis la...nanti buka sem baru...kena kutuk ngan kawan la...


BUBUR KANJI LEMAK.....mak aku
1 cawan beras wangi
10 cawan air ( ikut pekat)
1 cawan santan pekat
Garam secukupnya

Rencahnya:
1 batang serai-ketuk
1 ketul halia muda - cincang halus
2 bawang merah-hiris
1 sudu teh lada hitam tumbuk
beberapa tangkai kucai( dikerat pendek)

Taburan:
daun sup-cincang
Kacang tanah goreng
Telur masin rebus
Ikan bilis goreng


1. Cuci beras & rebus dengan 5 cawan air hingga mendidih(Guna rice cooker)
2. Masukkan serai ketuk,halia & bawang.
3. Sambil tu,jerang air panas (jerang penuh pun tak apa biar sentiasa panas mendidih)
4. Bila beras mendidih dan kering airnya sentiasa lah tambah air panas & kacau .Ulang tambah air panas hingga beras hancur & ikut pekat yang disukai.
5. Sebelum angkat,tuang santan pekat,lada hitam & garamnya.
6. Hidangkan dengan taburannya..

No comments:

Post a Comment