Sunday 18 January 2015

LAKSA LEMAK UTARA....


Laksa Lemak Utara...
Ni mak aku yang cakap...
Aku panggil laksa jew...
xde utara selatan timur  barat nyer...
Mak aku kata untuk bezakan sebab laksa sama je tapi lain negeri lain kuah laksanya...
Tapi kata mak aku lagi kat utara ada 2 jenis kuah laksa yang fofuler...
Laksa Asam & Laksa Kuah Lemak ni...
Achik pandai Laksa Asam
Mak aku kata x pandai nak masak kuah laksa asam yang sedap macam Achik..
Sebab tu mak aku selalu masak Laksa Kuah Lemak...
& lagi satu mak aku kata kalau Laksa Kuah Lemak ni xyah guna belacan...

Sepinggan Laksa Kuah Lemak Utara & segelas Jus Limau Kasturi Asam Boi...

Sebab nak amik feel utara...
Mak aku kata kena la makan dalam pinggan..
Kenapa plaks...?
Sebab kata mak aku kalau kat Kedah ke Langkawi ke...laksanya dihidanhkan dalam pinggan..!!
Eh,Kedah ngan Langkawai tu bukan sama ke..?
Mak aku kata x sama sebab Langkawi memang Kedah...tapi Kedah bukan Langkawi..
Hmmmm...camaner tu...!!!!
Actually..Mak aku masak laksa ni sebab tergoda bila hari Jumaat Achik post gambar Aqil tengah makan laksa yang Achik masak
Mana aku tau..?
Sebab Achik post dalam Group Family...
So,dapat la tengok & baca apa yang mak aku & Achik post..

Laksa Lemak Utara ni antara makanan yangn selalu jugak la mak aku masak...
Aku ngan mak aku memang suak...
Kakak ikut mood..kadang suka,kadang x suka..
Abang memang x suka la sebab kuahnya ikan..
Abang memang x suka ikan..
Abang hanya suka ayam & telur je...

Aku dah pernah buat entri LAKSA KUAH LEMAK UTARA..

LAKSA KUAH LEMAK UTARA..mak aku..
1 paket Laksa-
 rendam & rebus hingga lembut & toskan - tapi mak aku buat 1/2 paket je sebab x ramai kan.....

Kuah Lemak Utara:
1/2 kg ikan selayang
1 bungkus (2 sudu besar) rempah kari ikan
1 biji kelapa parut- perah santan pekat agak-agak 3 cawan..x perlu banyak sangat sebab nanti akan guna banyak air masa blend ikan
5 asam keping
garam & sikit je gula
daun kesum /bunga kantan pun boleh
sikit minyak untuk tumis
5 bawang kecil-hiris
2 bawang putih-cincang

Ulaman:

1 ikat daun selom- xde stok
1 timun - potong bentuk batang mancis
1 Bawang besar-belah 2 & hiris nipis
cili padi- jika suka potong2
Limau nipis- belah2 & buang tengahnya
1 ikat daun pudina -lupa beli
1 potong nanas-dicincang

1.  Ikan yang dah direbus diambil isinya & blend bersama air secukupnya.Ketepikan.
2. Blend kepala & tulang2 ikan hingga halus & tapis untuk ambil airnya...Ulang tambah air & tapis sisa tulang.
3.Panaskan anggaran 1/2 cawan minyak & tumis bawang kecil & bawang putih hingga garing
4.Masukkan rempah kari yang dah dibancuh  dengan 1 cawan air.Biar hingga garing & naik minyak
5.Masukkan isi ikan yang dah blend & air tapisan tulang-tulang ikan.
6. Tambah garam,asam keping ,bunga kantan & biar hingga mendidih beberapa minit.
7.Tambah santan pekat & daun kesum & biar mendidih sekejap sebelum ditutup api...
8. Bila sentiasa dipanaskan kuah akan semakin pekat..Boleh saja tambah air untuk sesuaikan pekatnya.

No comments:

Post a Comment