Sunday 25 January 2015

JUS TIMUN JEPUN......

Jus Timun Jepun....
Pagi lagi mak aku dah buatkan jus ni..
Pagi la sangattttt....dah pukul 10 lebey dah pun...!!!!
Heeeee....
Tapi kenapa namanya Jus Timun Jepun..?
Kalau letak nama Jus Timun  je x leh ke...?


Haaaaa....
Namanya Jus Timun Jepun sebab mak aku kata guna Timun Jepun yang hijau ni...
Bukan timun hijau muda tu...
Lupa nak amik gambar Timun Jepun ni masa belum buat jus...
Dah tinggal sebiji x cantik la plak nak amik gambar....

Takpe2...kita Google...
Haaa....ada pun timun nyer...!!!!!
Mak aku kata mak aku buat Jus Timun Jepun ni sebab  mak aku tengah sakit kepala...
So ,minum Jus Timun Hijau ni untuk sejukkan badan..

Timun Jepun ni pun beli kat Hero semalam masa beli barang dapur...
Kata mak aku timun ni kadang2 harganya mahal...kadang2 harganya murah..
Yang ni semalam mak aku kta harganya murah....
Kat pack tu ada tulis 1 kg = 1.29 jew....
Memang murah doh..
Sebab baru minggu lepas mak aku kata harganya RM.4.99....hmm senang cakap 5 hengget la...!!!
Semalam mak  aku beli 3 batang  biji timun ni hanya 90 sen je...!!!!
Asalnya mak aku nak beli 5 biji tapi....
Cam biasa la ...aku buangkan separuh...
Sebab mak aku kalau time membeli ni tamak skit...heeee!!!
Cam biasa la ayat aku..." tak bail membazirrrr...!!!"

Gelas besar tu untuk mak aku...
Gelas kecik tu untuk aku...
Sedap doh...!!!!
Rasa macam Jus Tembikai.....
Cuma warna je hijau.....
Nyesal pulak aku x kasi mak aku beli banyak...
Kalau tidak...dapat la buat lagi Jus Timun Jepun ni..
Huhuhuhu....


JUS TIMUN JEPUN.
2 batang timun Jepun
2 sudu gula
1 gelas air
air batu kiub secukupnya

1. Kupas kulit timun Jepun supaya tidak terasa hampas.
2. Potong kiub & blend bersama air, gula & kiub ais...memang bunyi bising tau sebab ada kiub ais
3. Blend hingga halus & tuang dalam gelas..
Arghhhhhh.......sejukkkkk....segar......sedap.....!!!!

*** Pesan mak aku...buang kulit timun supaya warna jus cantik hijau muda & xde bintik2 hijau pekat  sebab jus ni x perlu tapis..Kalau x buang kulit nampak x berapa cantik & masa minum rasa berhampas ...Tapi kalau timun organik, elok blend  bersama kulit sebab kulitnya kayya dengan fiber...
Lagi satu..guna kiub ais yang kecik2 supaya blender x rosak...

Sebagai anak yang baik.....
Aku kena ia kan ajer....
Hahahahahaa....!!!!!
 


No comments:

Post a Comment