Saturday 27 December 2014

PIZZA SOSEJ....BUAT SARAPAN PUN BOLEY...!!!!

Pizza Sosej....
Masakan mak aku pagi hari Rabu....
Boleh ke kalau pizza kita buat sarapan....?
Hmmm...boley jew....bukan ada siapa nak marah pun...kan....
 Sepotong Pizza Sosej bersama secawan Hazelnut  White Coffe ....
Dengan hujan yang mencurah-curah di luar rumah....
Memang layannnnn la...
Pizza Sosej ni mak aku buat masa buat Roti Kosong entri semalam tu...
Guna tepung Roti Kosong tu juga untuk buat base pizza ni...

 ROTI KOSONG 
1kg tepung gandum
4 sudu margerine
4 sudu gula
4 sudu susu tepung
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam

Topping:
1/2 cawan sos spagetti @ sos tomato
10 batang sosej-rebus,kerat 3 & potong jejari
1cawan mozarella cheese-parut
sedikit oregano 

Cara buat base tu mak aku kata sama je macam buat Roti Kosong tu sebab mak aku kata dia guna tepung yang sama je...masa buat Roti Kosong


1. Cuma masa nak rata dough tepung tu...mak aku kata dia gunakan suji supaya tepung tu x melekat..Lagi[un bila guna suji xyah la guna margerine dah untuk sapu pada loyang.Suju tu juga nanti bagi effect garing rangup pada kulit pizza...
Oooooo...
2. Dah siap diratakan....Mak aku buat 2 loyang
3. Pastu kena cucuk2kan permukaan kulit pizzza tu..Kata mak aku supaya angin keluar masa bakar nanti xlah kulit dia mengelembong ....Oooooo
4. Pastu sapu sos spagetti atau sos tomato...
 - mozarella cheese ....
- yang dalam plastik tu sos sardin..
- Mak aku kata sos sardin tu mak aku simpan sebab ikannya dah buat inti karipap..
- soso tu juga mak aku guna untuk gantintikan sos tomato nak sapu pada pizza yang 1 lagi tu..
5. Tabur jejari sosej & mozarella cheese...& serbuk oregano..
6. Bakar  lebih kurang 1/2 jam hingga kulit pizza garing & cheese cair.
 Makannnnnn........!!!
Satu loyang buat sarapan pagi..
Lagi 1 loyang mak aku frozenkan.......yang frozen ni xyah bakar dulu..siap taburkan semua topping tu,mak aku cover ngan aluminium foil & simpan kat peti ais...
Dah nak makan baru bakar....baru la best...!!!!




No comments:

Post a Comment