Monday 27 October 2014

POPIA GORENG....POPIA GORENG...PANAS-PANAS...!!!!!


Marey...marey..marey..
Popia Goreng...
Panas-panas...!!!!!!
Siapalah Popia Goreng Tanpa Thai Chilli Sauce.....hahahahaha
Entah kat mana la aku dapat ayat ni.....
Dalam novel kot....
Sebab sejak UPSR dah selesai tampa bocor2 lagi dah ni aman sikit hidup aku untuk baca novel-novel yang telah bederet menanti giliran untuk dibaca..
Yang terbaru sedang aku study sekarang ni ...haaa...LBS la...Lagenda Budak Setan...
Hmm ...kalau citer pasal novel ni....nanti jadi novel la plak...panjang
Pagi semalam nyer sarapan.....
Aku minta mak aku buatkan pancake...
Tapi mak aku kata lain kali je...sebabnya,mak aku dah siap parut carrot nak buat inti popia...
Aku memang nampak pun ada carrot yang dah parut dalam bekas atas kabinet dapur..
Nampak cantik pula...
Rupanya..mak aku kata kali ni x guna pemarut...tapi guna penggaru..
Hahh...penggaru..?
Mak aku kata x tau apa nama alat ni...dah cara guna dia macam menggaru je..maka dipanggil penggaru..hahaha..lawaks la...
Kata mak aku alat menggaru ni..mak Zamir yang kasi...mak dia beli kat Kelantan...
Kat Key El ni xde ker..? ni soalan aku pada mak aku..
Hmmm...x tau.... tu lah jawapan dari mak aku..

Mak aku kata inti popia hari ni agak miskin.....sebab hanya ada cendawan & carrot je...xde ayam....

Copy paste dari entri bulan puasa hari tu....baru nampak intinya mewah sikit...heee
 
INTI POPIA MAK AKU


1 batang carrot- racik halus & perah airnya
10 cendawan kering-rendam & hiris halus
1 bawang besar- dadu halus
3 bawang putih dadu halus
1 keping dada ayam- dadu halus
sikit minyak zaitun,garam & lada hitam serbuk
1 telur untuk jadikan gam masa gulung popia

1. Panaskan sikit minyak sekadar untuk tumis dalam 1 sudu sahaja
2. Tumis bawang putih & bawang besar sampai layu.
3. Tambah isi ayam & kacau sampai warna ayam jadi putih
4. Tambah carrot & cendawan racik halus
5. Tambah garam & lada sulah.
6. Jika suka tambah telur & goreng hancur..
7. Biar sejuk dulu baru guna untuk isikan dalam kulit popia & siap untuk digoreng

Sebab xde benda nak buat...aku tolong mak aku buat popia...
Hahahaha...tolong lah sangat...
Aku tolong jugak.....
Tolong amik gambar...hahahaha
Melambak aku snap gambar...
Ni yang dah dipilih2 la ni...heee
1. Kulit popia yang mak aku guna ..Ada 2 saiz besar & saiz kecik..baki buat Popia Simpul Kasih untuk kakak hari tu...Hmmm...malas nak edit gambar yang terbalik tu..heee
 2.Bentangkan kulit popia yang dah lembut lepas kuar peti ais..guna sehelai demi sehelai..bukan belasah sebungkus tu sekali..hahaha
3. Letak inti memanjang kat tengah
4. Lipat penjuru...
5. Lipat pulak kiri dan kanan supaya inti x terkeluar
6. Gulung separuh & sapu putih telur pada hujungnya supaya tidak terbuka
7. Teruskan gulung hingga hujungnya
8. Buat sampai habis semuanya...
Ada 2 saiz...kecik dan besar sebab ikut saiz kulit popia tu...
Aku lagi suka yang besar sebab nampak kemas...
Yang kecik tu macam kedekut jew...hehehehe
Goweng la dalam minyak banyak sambil balik-balikkan supaya warnanya cantik....
Dah ciap....makan panas-panas dengan Thai Chilli Sauce...!!!
Tapi yang mak aku goweng ni saiz kecik punyer....!!!
Sebab yang kecik ni pun dah cukup untuk sarapan...
Yang saiz besar-besar sikit tu...mak aku masukkan dalam 2 bungkusan plastik & frozenkan...
Kata mak aku...esok-esok kalau nak makan goreng je
Lagi 1 pesan mak aku... goreng 1 bekas je...
Lagi 1 bungkus popia tu biarkan beku..Senang,kalau ada sedara mara ke...kengkawan ke yang tersesat datang umah ni memalam buta ke...ada le makanan untuk dihidangkan...
Hmmmm....mak aku selalu cakap camtu..
Selalu suruh tinggalkan sebungkus makanan beku sebab takut2 ada kawan @ sedara yang tersesat datang..
Tapi xde la plak yang sesat...sebab sekarang dah ada GPS..hahahaha
Tapi...
Tapi....
Tapi....
Bukan sekali makanan frozen tu jadi makanan bakul sampah sebab dah lama tersimpan..!!!
Hahahaha....
Tu lah mak aku....suka sangat simpan stok makanan...makanan fozen la..makanan dalam tin la....
Sampaikan selalu juga kena buang sebab dah expired...
Haipppppp....aku pun dah jangkit penyakit berleter...hahahahaha

No comments:

Post a Comment