Sunday 12 January 2014

CEKODOK PISANG KELAPA...

Hari Jumaat nyer bekal....Cam bagus jew bunyi tajuk ni...hahahaha...
Ada orang selalu kata...apa ada pada nama....
Tapi mak aku kata ...nama tu penting...mak aku siap bagi contoh...contohnya kita nak makan makanan yang bentuknya leper..biasa dimakan bersama kari...orang payah nak faham...
Tapi sebab adanya nama "roti canai" maka senang nak bagitau atau nak order..daripada nak kena cerita rupa makanan tu yang leper..makan ngan kari bagai sangatlah susah..

Sebenarnya nak citer bekal hari Jumaat baru ni...tengok gambar cekodok xde siapa nak layan...Bila sebut Banana Fritter,cam bagus je...Padahal  fritter lah sangat...hahahaha...Cekodok juga pun....

 
Hari Selasa dah citer pasal aku suka makan pisang....Hari Selasa juga dah citer bawa bekal Banana Pancake...Kalau makan kat restoran mamak selalunya dorang akan sedekah pisang pada hari Jumaat...Tapi aku bawa bekal Cekodok Pisang pada hari Jumaat..
pun boley...!!!!  :-)
Cekodok tu sedap sebab ada rasa pisang & kelapa...Banyak juga mak aku buat tapi lupa nak ambil gambar dalam pinggan..Hanya ambil gambar dalam bekas ni je sebab masa ni dah nak gi sekolah..hehehe..Cekodok tu untuk bekal..Dalam piring yang 2 keping tu bukan belacan ye...tu daging burger ayam...Yang tu untuk sarapan...Mak aku suruh kepit ngan riti Gardenia,sapu mayo & letak daun salad untuk buat sandwich...tapi aku xnak..aku bungkus ngan tisu & makan camtu je dalam kereta...
Masa rehat,makan cekodok tu sedap pulak...Nyesal aku ambil sikit je untuk masuk dalam bekas tupperware tu...Nasib baik masa balik sekolah,tengok kakak goreng lagi cekodok tu..Syyyyy..Jumaat aku ponteng sekolah agama sebab balik lambat..pastu sakit perut......heee

COKODOK PISANG KELAPA
5 biji pisang
2 cawan tepung
1/2 camt baking powder
sikit garam & gula
1cawan kelapa parut
sikit air
Minyak

1. Lenyek pisang.campur kelapa
2. Campur tepung,garam,gula & baking powder.
3. Kalau perlu tambah sikit air.kalau dah cuckup lembut tidak perlu tambah air.
4.Panaskan minyak.Sudukan tepung yang dah campur semua tu & goreng sambil alih-alihkan supaya garing...siap

No comments:

Post a Comment