Sunday 24 November 2013

KERABU PUCUK PAKU....PAGI-PAGI DAH MAKAN NASI....

Cuti sekolah ni...kerja makan..tidur..makan..tidur...makan lagi...
Pagi-pagi buta lagi..kenapa dipanggil pagi-pagi buta...?mak aku dah masak nasi & mak aku suruh aku keluarkan sayur Pucuk Paku ni dari peti ais..Sayur ni mak aku beli kat Pasar tani semalam tu...
Ada macam-macam bentuk la sayur pucuk paku ni...Yang atas sekali tu mak aku kata  dia baru keluar dari rumpun dia..belum ada daun..Batang ni kalau dipatahkan ada macam lendir la..
Yang tengah tu dia dh mula tumbuh daun-
Yang bawah sekali tu daun dia dah tumbuh penuh batang dia dah...

 *****Belajar Sains jap...
           Pokok Paku pakis ni membiaknya dari spora..Spora tu macam ada titik2 hitam bawah 
          daunya yang ada debu-debu macam habuk yang mengandungi biji benihnya..Cendawan juga
          membiak melalui spora....

Lepas ambik gambar ni..terus mak aku patah-patahkan sayur tu & basuh..
Rupanya mak aku kata dia nak buat ....
Kerabu Pucuk Paku... ...

Bahan-bahannya..:
1 ikat pucuk paku
2 ekor ikan selayang
1/2 bawang besar
1 cili merah
1 sudu lada hitam
1biji limau nipis
garam & sikit gula
1/2 cawan santan pekat

1. Basuh & patah-patahkan suyur pucuk paku tu..


2. Pastu mak aku kasi rebus sayur pucuk paku ni...

*** Mak aku betulkan..mak aku kata ini bukan rebus..
       Ini namannya "celur"...
       Rebus adalah cara masak makanan dengan menggunakan air & dimasak dalam air tu hingga 
       makanan tu masak contohnya rebus telur..rebus ubi kentang..rebus ubi kayu..
       Celur pula...adalah cara memasak/mencelup  makanan dalam air mendidih sekejap sahaja 
        sekadar untuk melembutkan makanan tersebut..contohnya celur mee..celur taugeh...celur 
        pucuk pakuuuuu....hehehe

3. Pastu ,angkat pucuk paku dari periuk & tapiskan..Basuh dengan air  paip supaya warnanya hijau & sayur tidak lembik
4. Rebus ikan & ambil isinya sahaja..

5. Pastu siapkan semua bahan lain...Ni la semua bahan-bahan tu...
6. Gaul semua bahan & bubuh garam,sikit gula,lada hitam & perahkan limau nipis..Pergh..bau limau nipis tu yang buat air liur aku rasa nak menitik...hehehe
 Mak aku juga masak sambal ayam, & kentang...
Jujurnya..jujurnya...jujurnya..
Mak aku tersangat lah sukanya Kerabu Pucuk Paku tu...
Aku ngan kakak..?
Jujurnya...aku ngan kakak lagi suka kerabu kacang panjang yang mak aku selalu buat sebelum ni...,
Mak aku kata bahan & rasa dia sama la...
Tapi jujurnya..jujurnya...
Bagi tekak aku x sama ...sebab aku lagi suka kacang panjang..
Rasa kacang panjang yang dicelur dan di buat kerabu lagi manis & sedap..
Rasa Pucuk Paku ...bagi aku rasa kelat...& ada rasa lendir...tu yang aku x berapa nak suka..
So, mak aku makan dengan amannya la...sebab xde siapa nak berebut macam Kerabu Kacang panjang....hahahaha

No comments:

Post a Comment