Sunday 20 October 2013

LAUK DAGING KORBAN LAGIIIIIIIIIIIII......!!!!!!!!!

Sejak hari pertama Raya Haji ....makan daging tiap-tiap hari...sampai lah hari ni Ahad...masih makan berlaukkan daging....Bukan aku x bersyukur....tapi rasa macam nak makan ikan la pulak....Dah 6 hari lauk daging..Hari raya hari Selasa nenek masak kari daging....petang plak achik masak sup gear box ....Hari Rabu,nak balik KL Achik masak Daging + hati masak kicap....Malam tu plak mak aku masak Gulai Cili Api Daging + mangga Muda.....Hari Jumaat masak Sambal Daging makan ngan Lepat Kacang....Sabtu plak mak aku buat Daging Masak Hijau...Hari ni,Ahad...tengahari tadi mak aku masak Daging Cili Hijau+ Petai plak...
Ingatkan dah habis daging tu....Rupanya petang mak aku masak lagi Rendang Daging plaks...Mak aku masak Lepat Kacang lagiiii...Tapi yang atas ni aku makan lepat tu ngan sambal kacang + daging....kuah kacang la tapi pekat giler...Rendang aku x amik pun sbb dah banyak sangat makan daging....
Petang tadi,mak aku buat lepat pulut kacang ni lagi....masa ni mak aku tengah bungkus pulut tu..
Resipi tu mak aku kata sama je ngan  hari Jumaat tu ..cuma hari ni mak aku buat 3x ganda ...

 LEPAT/KETUPAT PULUT KACANG DAUN PISANG
2cawan beras pulut-redam semalaman
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kacang mata hitam/kacang ketupat -rendam
sikit garam & gula
daun pisang & tali/benang


1. Kukus pulut yang dah direndam..dalam pengukus yang sama tinggalkan sikit ruang untuk longgokkan kacang yang dah direndam tadi & kukus sekali...tapi jangan gaul kacang tu dengan pulut masa kukus sbb nanti warna kulit kacang tu akan lekat pada pulut menyebabkan pulut dh x berapa putih  & pulut tu berbau kacang & tidak sedap...
2. Campur santan dengan garam & sikit gula...tujuan letak sikit gula supaya nampak berkilat
3. Bila agak masak..nampak jernih & masak...angkat & gaul campuran santan tu dengan pulut...Jangan campur kacang lagi...gaul pulut je ngan santan tu..
4. Bila dh sebati baru masukkan kacang yang dh kukus tadi..gaul rata.
5. Koyak daun pisang anggaran selebar tapak tangan..
6. Bubuh 1 sudu besar pulut berkacang tadi & bungkus macam bungkus lepat pisang..buat sampai habis...hasilnya dalam 20 biji
Kali ni aku ada amik gambar step bungkus  lepat pulut kacang ni...
 Mak aku tengah isi satu sudu pulut yang dah gaul santan & kacang....
 Kemaskan supaya cantik....
Mak aku kata kena bungkus kemas-kemas..baru lah isinya padat & cantik..kalau x kemas nanti pulut tu lembik x sedap...0oooooo


Buat macam tu sampai habis....Banyak mak aku buat kali ni.....
Pastu amik 2 bungkus & lekapkan bahangian yang dilipat..Kembar 2 dan ikat ngan tali atau benang..ikat bagi kemas...
Ni dah siap ikat berdua-duaan.....tinggal nak rebus jew....isi dalam periuk dan bubuh air sampai penuh menutup lepat tu..Rebus sampai air kering...kalau takut hangus..agak2 air dah tinggal sikit tu angkat la...
Bubuh dalam tapis atau bekas jarang agar wap dapat mengalir...nampak tu..berasap lagi...
Dah sejuk..potong benang2 tu dan pisahkan pasangan yang berdua-duaan tu...hahahaha
Ala berpisah tali jew...masih dalam raga yang sama...hehehee
Pastu...ngap la....
Pastu mak aku isikan beberapa biji dalam bekas plastik..pastu isi plak rendang dalam bekas plastik..pastu suruh aku hantar rumah jiran sebelah...Jiran sebelah rumah aku ni semua lelaki bujang....Dulu abang yang selalu hantar kalau mak aku masak makanan banyak...sekarang aku la plaks...hehehe

Mak aku kata nak bagi daging korban yang mentah...xbanyak sangat...kalau masak...boleh bagi pada ramai orang..so,bagi yang dah masak...siap ngan lepat pulut kacang lagi...
Lagi satu mak aku kata esok nak bagi kawan mak aku sikit sbb nak "balas bekas"...Balas bekas tu,mak aku kata kira kita bagi balik bekas tu dengan mengisi makanan kita la...0ooo...maknanya ada kawan mak aku yang dah bagi sesuatu la..
Hmm..patut la mak aku masak banyak....





No comments:

Post a Comment