Friday 14 June 2013

PUDING LAICI DANGDUT



Mula2 masa mak aku letak atas meja aku ingatkan susu soya...Bila tengok dekat2 rupanya puding yang ada buah laici.. Yang kelakar giler tu bila aku tanya puding apa...Mak aku boleh cakap "Puding Laici Dangdut.." Hahahahaha....aku ketawa kuat2....,ada plak puding dangdut...Dah macam nama tarian & lagu la plak..Ingat lagu je ada dangdut...(dangdut tu apa maksudnye ek..?...)
 Tapi mak aku cakap memang puding ni namanya Puding Laici Dangdut......hmmm apa-apa la....
Yang dalam gelas tu aku punyer...Yang dalam mangkuk bunga teratai tu mak aku punyer...Ei,mana aci ...dalam mangkuk tu laici dia besar2....
Yang ni aku nampak ada dalam peti ais..Aku cilok jap untuk amik gambar...Pastu aku korek amik buah laici tu...hahahaha...syyyy jangan cakap mak aku tau...Bila tanya mak aku resipinya sbb aku nak tulis,mak aku cakap cari blog yateimemories....pastu mak aku pesan banyak2 kali suruh aku tulis sekali nama blog tu..Jangan main copy paste je resipi dari blog orang lain...berdosa kata mak aku.....Alamak,takut la plak aku dengar....Hmmmm ye la aku tulis la ni .....siap aku highligh lagi ngan colour biru....Resipi ini saya copy & paste dari blog yateimemories.Jangan marah ye auntie Yatei...(Tapi puding auntei lagi nampak cantik dari yang mak saya buat).....Bila cakap ngan mak aku,mak aku kata sebab auntei tu guna laici yang mahal & berkualiti sbb tu laicinya besar2 & cantik....Ooooo camtu...


Bahan-bahan

  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 tali (28 gm)
  • 2 liter air
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara
  1. Masak agar-agar bersama air hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

No comments:

Post a Comment